Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: "Bu Dönemde Türkiye'de Yatırım Yapan Kazanır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katıldığı bir konferansta 2020'de yabancı yatırımda dramatik bir artış beklendiğini belirtirken, "Bu dönemde Türkiye'ye yatırım yapan kazanır" dedi.

17.02.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 17.02.2020-12:12) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: "Bu Dönemde Türkiye'de Yatırım Yapan Kazanır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal ile birlikte Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı tarafından düzenlenen Birleşik Krallık Teknoloji Konferansı'na katıldı.

Konferansta yaptığı konuşmada Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon ajandasıyla ilgili bilgiler veren Varank, 2020'de yabancı yatırımda dramatik bir artış beklendiğini, "2020 yılında doğrudan yabancı yatırımlarda güçlü bir ivmelenme bekliyoruz. Tabii yapılan yatırımların sanayimizde bir kapasite oluşturması en temel önceliğimiz." sözleriyle açıkladı.

Brexit sonrası Birleşik Krallık ile ilişkilerin gelişmesi adına önemli bir adım olarak gördüğü konferansta iki ülkenin somut projelerle teknolojik iş birliklerini geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Varank'ın açıklamalarından satır başları şunlar:

"Türkiye ekonomisi 18 senede önemli mesafeler katetti. Süreç boyunca maruz kaldığımız ekonomik ve siyasi baskılara, terör saldırılarına rağmen sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde örnek bir kalkınma hamlesine imza attık. Geldiğimiz nokta gurur verici ama elbette bununla yetinmek niyetinde değiliz. Türkiye'yi bir üst lige çıkarmak, dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına sokmak istiyoruz. Tabii bunu yaparken, kendi iç dinamiklerimizin yanı sıra küresel ekonominin içinden geçtiği durumu da yakından takip ediyoruz. Halihazırda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler, yapısal veya dönemsel (konjonktürel) problemler yaşıyor. Daha düne kadar ticaret ve teknoloji savaşlarını tartışıyorken, şimdilerde gündemimiz Çin’deki koronavirüs, yeni adıyla Covid-19’un oluşturabileceği belirsizlikler.

Ayrıca tüm bunların üzerine, jeopolitik riskler de ekonomik belirsizlikleri daha da artırıyor. İşte böylesine çetrefilli bir dönemde; Türkiye olarak izleyeceğimiz yenilikçi politikalarla güçlü bir atılım gerçekleştirmek, yeni bir büyüme hikayesi yazmak istiyoruz."

"Peki, kendimize ne gibi hedefler koyduk? Milli gelirde imalat sanayinin payını yüzde 21’e, ihracatımızda da orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye çıkarmayı arzuluyoruz. Yazılım alanında yetenek havuzumuzu genişletecek, en az 500 bin yazılımcı sayısına ulaşacağız.

Yıkıcı teknoloji alanlarında, küresel ölçekte marka olacak en az 23 akıllı ürün çıkarmayı hedefliyoruz."

"Otomotiv sektörü köklü bir değişim sürecinden geçiyor. Bağlantılı, otonom ve elektrikli araç pazarı, geleneksel markaların yanında, yeni girişimlere çok büyük fırsatlar sunuyor. İşte biz hem bu otomobilleri hem de beraberindeki mobilite ekosistemini özgün olarak geliştiriyoruz. Biz bu yarışa tam zamanında girdik, ipi göğüsleyen olmak için de var gücümüzle çalışacağız. Türkiye’nin Otomobili aynı zamanda ülkemizden çıkacak bir unicorn olmaya da aday. Ki biz bu tanımı da Türkçeleştirip, Turcorn olarak isimlendiriyoruz."

Teknoparklardaki firmalara ve özel sektörün kurduğu Ar-Ge merkezlerine cazip imkanlar sunuyoruz. Dünyanın önde gelen firmalarını, ülkemizde araştırma laboratuvarları kurmaya teşvik ediyoruz. Bu amaçla; personel, danışmanlık ve genel giderleri karşıladığımız özel bir teşvik programımız var. Ben bu vesileyle Birleşik Krallık’ın küresel devlerini Türkiye’ye davet ediyorum. Gelin, sunduğumuz bu imkanlardan en iyi şekilde faydalanın, inovatif faaliyetlerinizi çok daha verimli bir şekilde ülkemizde yürütün. Teknoparklarımız ve araştırma altyapılarımızın kapıları, sizlere ardına kadar açık."

"Bakın çok açık söylüyorum: Bu dönemde Türkiye’de yatırım yapan kazanır. Bu sene; kimya, petro-kimya, ulaştırma teknolojileri, entegre madencilik, savunma ve elektronik gibi pek çok kritik alanda dev yatırımların başlamasını bekliyoruz.

Ben bu durumun özellikle yabancı yatırımcıların da iştahını artıracağını düşünüyorum. Buradan hareketle de 2020 yılında doğrudan yabancı yatırımlarda güçlü bir ivmelenme bekliyoruz. Tabii yapılan yatırımların sanayimizde bir kapasite oluşturması en temel önceliğimiz.

Bu sebeple geçen sene vizyoner bir bakış açısıyla tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı başlattık. Programı tasarlarken, sanayideki mevcut kabiliyetlerimizi ölçtük ve nerelerde sıçrama yapabileceğimizi belirledik. Alıcı ile satıcıyı aynı anda destekleyerek, Türkiye’nin ihtiyacı olan teknoloji ve ürünleri yerelde üretmek istiyoruz. Bu program, yerli ve yabancı yatırımcı arasında hiçbir ayrım gözetmiyor.

Yılın ilk yarısında; kimya, ilaç, tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda yeni başvurular açacağız. Dolayısıyla; hem ülkemizde yatırımı bulunan hem de yeni yatırım yapmayı planlayan Birleşik Krallık firmaları bu programın bir parçası olabilir."

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal