Sanayi Bakanı Kacır tarih vererek açıkladı: Türkiye İnsanlı İlk Uzay Misyonuna başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu için tarih verdi. Bakan Kacır misyonun 19 Ocak günü TSİ 13.15’te uzaya fırlatılacağını bildirdi.

05.01.2024-09:36 - (Son Güncelleme: 05.01.2024-17:33) Sanayi Bakanı Kacır tarih vererek açıkladı: Türkiye İnsanlı İlk Uzay Misyonuna başlıyor

Türkiye’nin uzaya çıkacak ilk astronotu olacak olan Alper Gezeravcı ve Ax-3 mürettebatı için beklenen tarih açıklandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, mürettebatın 18 Ocak’ın ilk saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğini duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin ilk uzay macerası için geri sayımın sürdüğü belirtildi.

Sosyal Medya hesabından süreçle ilgili bir paylaşımda bulunan Bakan Kacır, astronot Alper Gezeravcı ve ekibinin 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de yapılacak fırlatma ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na hareket edeceğini ifade ederek, "Bu tarihi görev, Türkiye'nin uzay bilimi çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olmanın yanı sıra, gelecek nesiller için de büyük bir ilham kaynağı olacak." diye konuştu.

Türkiye Uzay

Ayrıca, Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı da sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımda, "Operasyonel sürecin ilk adımı olan karantina, bugün başlıyor." ifadesini kullanmıştı.

Mürettebatın 1,5 gün sürecek yolculuk sonucunda, 19 Ocak 13.15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor.

Özel hatıra pulu tasarlandı

Gezeravcı’nın Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirmesi şerefine TUA ve PTT tarafından özel hatıra pulu ile zarf tasarlandığı öğrenildi. Pul içerisinde yolculukla ilgili özel anlamlar barındıran çok sayıda simge yer alıyor.

Pulun sol tarafında içerisinde 100. Yıl ile Türkiye Uzay Ajansı logosunu da içeren, tarihin derinliklerinden bir simge olan 8 köşeli Selçuklu Yıldızı yer alırken onun yanında Türk bayrağı ile ilk astronot Gezeravcı'nın silüeti bulunuyor. Ötte yandan pulun etrafında ise tarihteki 16 Türk Devletini simgeleyen 16 yıldız konumlandırıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal