Sahura kalkmadan ve niyet etmeden oruç tutulur mu? Oruca nasıl ve ne zaman niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutmak caiz midir?

Ramazana iki gün kala insanlar oruç tutmak ile ilgili bazı bilgileri internet üzerinden edinmeye çalışıyor. Oruç ile ilgili en çok araştırılan sorulardan biri de sahura kalkmadan oruç tutulup tutulamayacağı oldu. Konu ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

31.03.2022-00:35 - (Son Güncelleme: 31.03.2022-00:35) Sahura kalkmadan ve niyet etmeden oruç tutulur mu? Oruca nasıl ve ne zaman niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutmak caiz midir?

Oruç tutmak için niyet etmenin gerekli olduğu bilinmektedir. Bunun yanında insanlar sahura kalkmadan oruç tutulur mu tutulmaz mı sorusunu merakla araştırıyor. Oruç ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu

Oruç için niyet nasıl edilir

Oruç tutmak için niyet etmek oruç şartlarından biri olarak bilinir. Niyet edilmediği takdirde sahih olmaz. Dil ile niyet etmek daha önemli sayılırken sahura kalkmakta oruç için niyet etmek sayılmaktadır. Niyet zamanı ise güneşin batması ile birlikte ertesi gün güneşin tepe noktasına gelmeden önceki süredir. İmsak vaktinden sonra edilen niyetin geçerli sayılması için imsak vaktinden itibaren yemek yenmemesi, bir şey içilmemesi ve oruca aykırı davranışlarda bulunulmaması gereklidir. Bu şekildeki niyetlere "yarınki orucumu tutmaya" şeklinde başlanarak niyet edilir. Geceden niyet edilmesi halinde ise "yarınki Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde niyet edilmesi daha iyidir. Her bir gün için ayrı ayrı niyet edilmesi gereklidir. Kaza veya başka bir zamana bağlı olmayan oruçlar için güneş battıktan sonra en geç imsak vaktinde niyet edilmelidir. Bu oruçlar için niyet ederken "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde niyet edilir. Şafi mezhebine göre nafile orucu dışında tüm oruçlara geceden niyet edilmesi gerekir. İmsak vaktine kadar niyet edilmediyse o günkü orucun geçerli sayılmadığı bilinir. Nafile oruçlar için Şi mezhebinde güneşin tepe noktasına gelmeden önceki vaktine kadar niyet edilebileceği de bilinir. 

Sahur yapmadan oruç tutulur mu

Diyanete göre dinen sahura kalkmadan oruç tutulabilir fakat uzmanlar sağlığımızı dikkate almamız gerektiğini vurgulayarak sahur yapmanın daha iyi olacağını belirtiyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal