Sahur nedir, ne anlama gelir? 2024 Ramazan ilk sahur ne zaman?

Türkçe kelime anlamı ‘sabah olmadan önceki vakit’ olan sahur, Ramazan ayında oruç tutanların gece gerçekleştirmesi gereken bir ritüeldir. Oruca hazırlık yapmak isteyenler sahur hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenmek için arama motorlarına yöneldi. Peki Sahur nedir, ne anlama gelir? 2024 Ramazan sahuru kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? Sahur hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

07.03.2024-17:06 - (Son Güncelleme: 07.03.2024-17:06)

Ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kala sahur saati hakkında yapılan araştırmalar hızlandı. Milyonlarca Müslüman oruç tutmadan önce sahurlarını gerçekleştirecek ve Allah rızası için oruç ibadetlerini yerine getirecek. Sahur hakkında her ne kadar hemen hemen herkesin bilgisi olsa da bizler haberimizde sahur konusunda bilinmesi gerekenlere yer verdik. Peki Sahur nedir, ne anlama gelir? 2024 Ramazan sahuru kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? 

Sahur nedir, ne anlama gelir?

Sözlükte "gecenin son üçte biri" anlamına gelen seher kelimesiyle benzer kökene sahip sahûr (sehûr, sühûr), oruç tutanların imsak vaktinden önce yedikleri öğünü ifade eden dini bir terimdir.

İftarın aceleye getirilmesi ve sahurun geciktirilmesi sünnet olarak öğretilirken, sahur vakti duaların kabul edildiği zamanlardan biridir.

Sahur nasıl yapılır?

Sahurda vücudun susuz kalmaması için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Su, gün boyunca enerji seviyesini korumanın yanı sıra sindirim sistemini de destekler. Sahur sofralarında protein ve lif içeriği yüksek besinlere yer vermek, tokluk hissini uzun süre korumaya yardımcı olur. Yumurta, peynir, yoğurt gibi protein kaynakları ile tam buğday ekmeği, sebzeler gibi lifli gıdalar tercih edilebilir.

Sahur nedir, ne anlama gelir? 2024 Ramazan ilk sahur ne zaman?

Sahurda taze meyveler ve az tuzlu, doğal kuruyemişler, sağlıklı bir enerji kaynağı sağlar. C vitamini içeren meyveler, gün boyunca enerji seviyesini yüksek tutmaya yardımcı olabilir. Sahurda aşırı kafein tüketiminden kaçınılmalıdır. Kafein, su kaybına neden olabilir ve gün içinde dehidrasyon riskini artırabilir.

Sahurda ideal porsiyon kontrolüne dikkat etmek, aşırı yemekten kaçınmak için önemlidir. Dengeli ve ölçülü bir beslenme, oruç sürecini daha rahat geçirmenize yardımcı olabilir. Sahurda serinletici içeceklere de yer vermek, susuzluğu önlemek adına önemlidir. Taze sıkılmış meyve suları veya nane limonata gibi doğal içecekler tercih edilebilir.

Sahur nedir, ne anlama gelir? 2024 Ramazan ilk sahur ne zaman?

Sağlıklı bir sahur için menüyü önceden planlamak, sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Dengeli bir beslenme programı oluşturmak, ramazan ayının her gününü enerjik ve sağlıklı geçirmenize katkı sağlar.

Ramazan ilk sahuru ne zaman yapılacak?

2024 yılında ramazan orucu için ilk sahur 10 Mart Pazar gününü 11 Mart Pazartesi gününe bağlayan gece yapılacaktır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal