Sahte milli piyango bileti satmanın cezası nedir? Sahte yılbaşı bileti satmanın, dağıtmanın veya basmanın cezası

Sahte milli piyango bileti, yılbaşı bileti satmanın, dağıtmanın veya basmanın cezası nedir? Öğrenmek için hemen TIKLAYIN.

23.05.2022-16:33 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-16:33) Sahte milli piyango bileti satmanın cezası nedir? Sahte yılbaşı bileti satmanın, dağıtmanın veya basmanın cezası

Yılbaşında ya da normal bir günde kendisine bir milli piyango bileti almak isteyen vatandaşlar bazı zamanlarda sahte biletlere denk gelip bu noktada büyük mağduriyetler yaşamaktalar.  Bu sahte biletleri basmanın, dağıtmanın ve satmanın cezaları bulunmaktadır. Aynı zamanda bu tarz durumlarda etkin pişmanlık hükümleri gibi hükümler de devreye alınabilir. İşte  cezalar ve hükümler...

Sahte milli piyango bileti basmanın cezası

Sahte para basmak nasıl ki cezai bir işlem gerektirir, sahte milli piyango bileti düzenlemek de ceza gerektiren eylemler arasındadır. İşte cezası;

Madde 197 – (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.

(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Madde 198 – (1) Devlet tarafından ihraç edilip de hamiline yazılı bonolar, hisse senetleri, tahviller ve kuponlar, yetkili kurumlar tarafından çıkarılmış olup da kanunen tedavül eden senetler, tahviller ve evrak ile milli ziynet altınları, para hükmündedir.

Madde 200 – (1) Paralarla kıymetli damgaların üretiminde kullanılan alet veya malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.

Madde 201 – (1) Sahte olarak para veya kıymetli damga üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu para veya kıymetli damgaları tedavüle koymadan ve resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Sahte para veya kıymetli damga üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal