Sağlıklı İlişki İçin Empati Gerekli!

14 Şubat yaklaşırken, uzmanlardan tüyolar geldi. Kalıcı sevgi için karşı tarafı dinlemenin ve empatinin gerekli olduğunu söyleyen uzmanlar, sağlıklı bir ilişki için önemli olan kurallardan bahsettiler.

12.02.2021-12:16 - (Son Güncelleme: 12.02.2021-12:16) Sağlıklı İlişki İçin Empati Gerekli!

14 Şubat yaklaşırken,uzmanlar, ‘Sağlıklı bir ilişki insana kendini iyi hissettirir ve sağlıklı ilişkide açık iletişim, dürüstlük, güven, saygı vardır. Bunlar bir anda olmaz, çaba gerektirir ve iki tarafın da sorumluluğudur’ açıklamalarında bulundular. 


SAYGI

Sağlıklı ilişkide açık iletişim, dürüstlük, güven, saygı bulunması önemlidir. Bunlar ilişkide bir anda olmaz, çaba gerektirir ve iki tarafın da sorumluluğudur. Sağlıklı bir ilişkide güç dengesizliği yoktur, taraflar birbirinin sınırlarına saygı duyar, baskı ve zorlama yoktur, kişiler kendi kararlarını verebilir ve korkusuzca kendini ifade edebilir. Destekleyici olmak ilişkilerde önemlidir; yanında olduğunu hissettirmeli, ihtiyacı olduğunda korumalı ama zarar verici boyutta aşırı sahiplenme de gösterilmemelidir. İlişkide iki tarafın da bağlılık, uzlaşmacı diyalog ve hoşgörü ortamını oluşturmak için yerine göre affedicilik göstermeye dikkat etmeleri gerekir. 


KENDİNİZİ İFADE EDİN

İletişimi sağlıklı kılan, konuşmaktan ziyade dinlemedir. Derinliği olan, olumlu ilişkiler her şeyden önce tarafların birbirini dinlemesiyle gelişir. Birbirini seven insanların otomatik olarak iyi iletişim kuracaklarını düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. İletişimi sağlıklı kılmak için dinleme, empati yapabilme, kendini doğru bir şekilde ifade edebilme gibi birtakım beceriler gereklidir ve bunlar doğuştan gelmez, bu yolda kendini geliştirmeye gayret edilmelidir. Sağlıklı bir ilişki için çiftin arasında açık bir iletişim şarttır. İlişkide anlaşılmayı beklemek yerine kendini ifade edebilmek önemlidir, 'beni seviyorsa ne hissettiğimi, ne düşündüğümü anlamalı' yaklaşımı ilişkiyi zora sokar, iletişimin kapalı kalmasına yol açar. İsteklerin, ihtiyaçların ve beklentilerin açık, net bir şekilde konuşulabilmesi ilişkiyi sağlıklı kılar. 


ORTAK PAYLAŞIM

Bir ilişkiyi güçlü kılan ve uzun ömürlü olmasına katkı sağlayacak birçok yakınlık alanı vardır. Bu alanlar ortak paylaşımlar, fiziksel yakınlık, duygusal yakınlık, cinsel yakınlık şeklinde sıralanabilir. Çiftlerin birlikte kaliteli zaman geçirmesinin tüm bu alanlarda yakınlığı geliştirebilmek için önemlidir. Dışarda yemek yemek, sinemaya, konsere gitmek, birlikte yürüyüş yapmak, hobileri paylaşmak, sohbet etmek gibi aktivitelerde bulunmak çiftlerin birbirini daha iyi tanımasına ve yakınlaşmasına katkı sağlar. Bunlar ilişkide olumlu duygular biriktirmeye yardımcı olur. Olumlu duygu birikimi de yaşamın akışı içinde karşılaşılabilecek zor zamanlarda ilişkiyi bu zorluklara karşı dirençli kılarak uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. 


BİRBİRİNİ ANLAMAK

Her insanın hayattan beklentilerinin farklı olduğu için ikili ilişkiler söz konusu olduğunda, beklentiler ve öncelikler de kişiden kişiye değişir. Bu nedenle ilişkilerde herkese uyan bir formülden söz etmenin çok da doğru değildir. 'Sizin için doyum verici bir ilişki nedir, ilişkinizde nelerin olmasını beklersiniz?' diye soracak olsak herkes kendisi için farklı şeylerin önemli olduğunu söyleyecektir. Kimi sevgiyi, aşkı önceler, kimisi saygıyı öne koyar, kimisi dostluğu, bir başkası güveni. Bu gerçekten yola çıkarak şöyle bir formül önerebiliriz; bir ilişkinin iki taraf için de doyum verici olması için birbirinin tercihlerini, ihtiyaçlarını, önceliklerini iyi anlayıp bunlara saygı göstermeye çalışılmalıdır. Bunu başarabilen çiftler belli bir noktada buluşup ilişkilerinde uyumu yakalayabilirler. 


 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal