DSÖ Sıtma Aşısının Çocuklara Uygulanmasını Önerdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sıtmaya karşı onaylanan tek aşı olan Mosquirix’in ilk kez çocuklara uygulanmasını önerdi. Detaylar haberimizde...

23.07.2018-15:57 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-10:16)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sıtmaya karşı onaylanan tek aşı olan Mosquirix’in ilk kez çocuklara uygulanmasını önerdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sıtma aşısının ilk kez çocuklara uygulanmasını önerdi. DSÖ tarafından gerçekleştirilen açıklamada, İngiliz ilaç üreticisi GlaxoSmithKline tarafından geliştirilen ve dünyada sıtmaya karşı onaylanan tek aşı olan Mosquirix'in Sahra altı Afrika'daki ve sıtma bulaşının yüksek olduğu diğer bölgelerdeki çocuklarda kullanılması gerektiğini bildirdi. 

Yapılan açıklamada, aşı önerisinin 2019 yılından bu yana Gana, Kenya ve Malavi'de devam eden ve 800 binden fazla çocuğa ulaşan bir pilot programın sonuçlarına dayandığı söylenirken, aşının 5 aylıktan büyük çocuklara 4 doz olarak uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Mosquirix isimli aşının sıtma paraziti ve Afrika'da yaygın olarak görülen P. falciparum'a karşı etkili olduğu söylendi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sıtma aşısının çocuklarda uygulanmasının gerekliliğine değinerek, "Bu aşıyı sıtmayı önlemek için mevcut araçların üzerine kullanmak, her yıl on binlerce gencin hayatını kurtarabilir" diye belirtti.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti bu aşının ilk oluşuna dikkat çekerek, "Yüzyıllardır sıtma, Sahra Altı Afrika'da büyük acılara neden oldu. Uzun zamandır etkili bir sıtma aşısı bulmayı umuyorduk ve şimdi ilk kez böyle bir aşıya sahibiz. Bugünün tavsiyesi, hastalığın en ağır yükünü omuzlayan kıta için bir umut ışığı sunuyor ve çok sayıda Afrikalı çocuğun sıtmadan korunarak sağlıklı yetişkinlere dönüşmesini bekliyoruz” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal