Uzun Süre Maske Kullanmanın Sonucu

Kovid-19 sebebiyle çeşitli tedbirlerin başlatılmasının ardından, maske kullanımı Türkiye’de zorunlu tedbir haline geldi. Ancak kullanılıp atılması gereken maskeler, uzun süre kullanıldığında ne duruma geldiği ile ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından inceleme gerçekleştirildi.

24.10.2020-10:58 - (Son Güncelleme: 24.10.2020-13:47) Uzun Süre Maske Kullanmanın Sonucu

Kovid-19 salgınının yaşandığı süreçte, dünya genelinde maske kullanılmaya başladı. Aynı şekilde Türkiye’de de maske kullanımı başladı, ancak tek kullanımlık maskelerin uzun süre kullanıldığı olabiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mikrobiyoloji Laboratuvarı bir uzun süre kullanılan maskeler ile ilgili inceleme gerçekleştirdi.

Maske kullanımının çok önemli olduğu bilim insanları tarafından ortak bir şekilde kabul görerek, maskelerin doğru kullanımı çoğu uzman tarafından hatırlatılmakta. Doğru kullanımı koruyan bu maskeler, uzun süre kullanıldığında ise ciddi seviyede tehlike saçıyor. OMÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli akademisyenlerin gerçekleştirdiği testte, 1 hafta kullanılmış maske üstünde olan bakteriler ortaya çıktı.

MASKEDE BAKTERİLER VE MİKROORGANİZMALAR ÜREYEBİLİYOR

Maskelerin uzun süre kullanımı ile ilgili bilgi veren OMÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, halkın maskeleri 1 gün hatta 1 hafta ve daha uzun süre kullanıldığını duyduklarını dile getirerek, ‘Cerrahi maskelerin özellikle nemlendiği, öksürüldüğü ve hapşırıldığı zaman kesinlikle tekrar kullanılmamasını istiyoruz. 1 haftayı bırakın aynı gün içerisinde bile hapşırma, öksürme ve nemlendiğini hissediyorsak mutlaka maskelerimizi değiştirmeliyiz. Aksi takdirde orada çeşitli bakteriler ve mikroorganizmalar üreyebiliyor. Bizim de yaptığımız testte görüldüğü gibi 1 haftalık maskenin üzerinde birçok bakteri üreyebiliyor ve kullananın sağlığına da zarar veriyor. Ayrıca maskenin etkinliğini de azaltmaktadır. Bu nedenle maskelerin tekrar tekrar günlerce kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz’ ifadelerini kullandı.

TIBBİ MASKELERİ YIKAYIP KULLANMAYIN

Tıbbi maskenin, bez maskelere oranla daha çok tercih edilmesini tavsiye eden Doç. Dr. Çaycı, kişilerin kalabalık ortama girme durumları varsa, tıbbi maske takmalarını tavsiye ederek, ‘Maskeleri yüzlerine tam yerleştirmelerini ve orta kısmına kesinlikle elleri ile dokunmamaları gerekiyor. Çıkartırken de lastik kısımlarından tutarak çıkarmalıdır ve uygun şekilde atmalarını öneriyoruz. Tıbbi maskeler yıkanıp tekrar tekrar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bez maskeler kullanılabilir ancak kullanıldıktan sonra yüksek ısıda yıkanıp ütülenmeleri gerekmektedir. Özellikle kalabalık bir ortama girilecekse eğer bez maskeden ziyade tıbbı maske kullanılmasını öneriyoruz’ şeklinde konuştu.

OMÜ Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında gerçekleştirilen el yıkama ile ilgili incelemede ise su ve sabunun önemi belirtildi. Ellerdeki bakterilerden kurtulmak için en etkili seçeneğin, su ve sabun olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, el yıkamanın zaten her zaman önemli olduğunu fakat günümüzde daha da önem kazandığını dile getirerek, ‘Bizim yaptığımız bir deneyde el yıkamadan önce elimizden çeşitli örnekler aldık. Daha sonra elimizi su ve sabunla yıkadık ve antiseptik solüsyonla temizledik. Deneyden sonra gördük ki su ve sabunla hem de dezenfektanla yıkadıktan sonra bakteri oranları görülebilir şekilde azalmaktadır. Gerekli durumlarda dezenfektan kullanılabilir ama özellikle ellerimizi su ve sabunla yıkamalıyız’ açıklamalarını yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal