Uzmanlar Uyardı; Toplu Taşıma Kullananlar Dikkat!

Grip hastalığının yaygınlığı sebebi ile uzmanlar genellikle kalabalık ortamlara ve toplu taşıma araçlarına dikkat çekiyor.

18.12.2018-14:24 - (Son Güncelleme: 18.12.2018-15:00)

Grip hastalığının yaygınlığı sebebi ile uzmanlar genellikle kalabalık ortamlara ve toplu taşıma araçlarına dikkat çekiyor. Fakat metrobüs, otobüs, uçak gibi kalabalık toplu taşıma araçlarında gripten başka tehlikelerin de söz konusu olabileceğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Serdar Kalemci, tüberküloz mikrobuna dikkat çekiyor.

'SOLUNUM YOLUYLA GEÇİYOR'

Tüberküloz yani halk arasında bilinen ismiyle verem mikrobu sinsice yayılıyor ve kişinin en zayıf anını kolluyor. Hastalık 1 ay sonra da günyüzüne çıkabiliyor, 10 sene sonra da. Verem mikrobunun, vücut direncinin düşmesini uzun süre bile bekleyebildiğini ifade eden Medical Park Gebze Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kalemci, tüberküloz mikrobunun güneş görmeyen ortamlarda ve havada uzun süre canlı kalabildiğini belirterek: 'Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Bu sebeple insanların kalabalık olarak yaşadığı, havalanması yetersiz, güneş girmeyen ortamlar bulaşma için en riskli ortamlardır. Metrobüs, otobüs, uçak gibi kalabalık taşıma araçları tehlikelşi yerlerdir. Ülkemizde 'ince hastalık' ismi ile bilinen verem, grip gibi solunum yoluyla basitçe bulaşabilir. Mikrop yalnızca damlacık enfeksiyonuyla geçer, bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak ya da yiyeceklerle geçmez. Hasta olan kişi normal konuşurken, öksürürken ve ya hapşırdığında ortama yayılan damlacıklar, solunum yoluyla karşı taraftaki kişinin vücuduna bulaşır.'

KİMLER RİSK ALTINDA?

Mikrop, kişinin vücut direnci düşükse organlara hasar vermeye başlıyor. Organ nakli olanlar, kanser, böbrek, karaciğer, kalp, diyabet, KOAH ve astım hastaları risk grubundalar. Kötü beslenme, obezite, sigara ve uyku bozuklukları da bağışıklığı zayıflatıyor. Verem mikrobu bu anları kollayarak kısa sürede vücuda dağılıyor.

Fakat verem basiliyle karşılaşanların yüzde 30'unda mikrobun akciğerlere kadar ulaşmayı başardığını, bu hastaların da sadece yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olabileceğini dbelirten Kalemli, 'Buna göre bir verem hastası ile temas edenlerin verem hastalığına yakalanma riski, grip gibi hastalıklarla karşılaştırıldığında çok düşüktür. Buna karşılık özellikle çocukların, yaşlıların, vücut direncini düşüren başka hastalığı olanların veya vücut direncini düşüren ilaçlar kullanan kişilerin özellikle dikkatli olması gerekir' açıklamalarında bulundu.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal