Uyurken Sol Tarafınıza Yatın! Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

Günlük hayatta farkında olmadan yaptığımız bazı şeyler sağlığımız olumsuz etkileyebilir. Bunların başında uyku pozisyonu gelir. Peki uyurken ne tarafa yatılmalı? Uyurken neden sol tarafa yatılmalı? Sol tarafta uyumanın faydaları neler? İşte detaylar.

18.12.2019-16:05 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-17:11)

Birçoğumuz günlük hayatımızda dikkat etmekte sağlığımız etkileyecek birçok şey yapıyoruz. Bunların başında vücut ve ruh sağlığı için oldukça önemli olan uyku düzeni ve şekli yer alıyor. Peki uyurken ne tarafa yatılmalı? Uyurken sol tarafa yatmazsanız nelerle karşılaşırsınız? Uyurken neden sol tarafa yatılmalı? Tüm detayları sizin için araştırdık…

UYURKEN NEDEN SOL TARAFA YATILMALI?

 Uzmanların yaptığı son araştırmalara göre, sol tarafımızın üzerinde yatmak, mide yanması semptomlarını azaltabiliyor ve kalbe giden kan dolaşımını iyileştirdiğinden hamilelik döneminde de tavsiye ediliyor. En eski oryantal tıp geleneği Ayurvedic ve Hint alternatif tıbbı da bu pozisyonu tavsiye ediliyor.

 Vücudun sol tarafı, baskın lenfatik taraftır; sol yanınız üzerinde yattığınızda, vücudunuzun toksinleri, lenf sıvılarını ve atıkları, göğüs kanalı ve lenf düğümleri aracılığıyla filtreleyebilmesi için daha fazla zamanı olur. Sol tarafa yatmak kalp krizi riskini de düşürür.

 Sol tarafınızın üzerinde uyumaya başladığınızda, vücudunuzun toksin imhasında daha verimli olmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu uyku pozisyonu, sindirim sistemini iyileştirir ve vücudunuzun besleyici maddeleri hızlı bir şekilde özümseyebilmesini ve toksinlerden kurtulmasını sağlar.

UYURKEN SOL TARAFA YATMANIN ÖNEMİ 

Lenf Sistemimizi Destekliyor

Sol tarafta uykuya dalmak, lenf bezlerinin, lenf sıvısının ve atıklarının daha iyi filtrelenmesine destek veriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda da beynimize atık maddelerden arınma konusunda da hızlandırıcı bir etkide bulunuyor. Sağ tarafa yatmak ise tam tersi etki göstererek lenf sisteminin işleyişini yavaşlatıyor.

Sindirimi Düzenler

Sol tarafa doğru uyku pozisyonu aldığımız zaman midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca iniş sağlıyor, böylece sindirim kolaylaşmaya başlıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına destek oluyor. 

Reflüyü Hafifletir

En sık rastlanılan mide rahatsızlıklarından biri olan reflü, sol tarafta uyumanı halinde oldukça yavaşlar. Bunun nedeni midenin sol tarata kalmasıdır. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz. Sağ tarafa yatmak ise bu belirtinin artmasına ve şiddetlenmesine sebep olur.

uyku pozisyonları

Sırt ve Bel Ağrılarına İyi Gelir

Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere sıklıkla tavsiye edilir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve rahat bir uyku sağlar. 

Kalbin Daha Sağlıklı Çalışmasına Destek Olur

Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.

Hamileler İçin de Faydalıdır

Doktorlar, kan dolaşımını rahatlatması etkeninden dolayı, hamilelere özellikle sol tarafa yatmalarını önermektedir. Aynı zamanda bel üzerindeki baskıyı ve rahimin karaciğeri sıkıştırma riskini önler. Bu da rahime, böbreklere ve fetüse giden kan akışını arttırır.

Dalak Sağlığını Güçlendirir

Kanın temizlenmesini ve lenf fonksiyonlarının düzenli işlemesini sağlayan dalak vücudumuzun sağ tarafında yer almaktadır. Sol tarafımıza uyuduğumuz zaman sıvılar dalağa daha kolay iletilmekte, bu da vücudun yer çekimini doğallaştırmaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal