Sigarayı Bıraktığınızda Akciğerde Bunlar Oluyor!

Bilim insanları, sigara ve akciğer arasındaki bağlantıya ilişkin çok önemli bir çalışmaya imza attı. Yapılan çalışmaya göre, akciğer kanserine neden olan genetik mutasyonların kalıcı olmadığı ortaya çıktı. Akciğerler kendini yenileyerek kansere neden olabilen sigaranın tüm olumsuz etkilerini tersine çeviriyor.

27.02.2020-12:11 - (Son Güncelleme: 27.02.2020-11:52) Sigarayı Bıraktığınızda Akciğerde Bunlar Oluyor!

40 yıl boyunca sigara içip bıraktıktan sonra bile akciğer hücreleri tütünün zararlı etkilerine hiç maruz kalmamış gibi kendini yenilebiliyor!

SİGARAYI BIRAKTIĞINIZDA ETKİLERİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN!

Çok uzun zamandır akciğer kanserine neden olan genetik mutasyonların kalıcı olduğu düşünülüyordu. Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, genetik mutasyona uğramamış olan az sayıdaki hücrelerin akciğerleri tamir edebileceğini ortaya koydu. Az sayıdaki hücrenin genetik mutasyona uğramamayı nasıl başardığı ise henüz bilinmiyor.

Fakat araştırmaya göre sigara içme alışkanlığı bırakıldığında, bu sağlıklı hücreler büyüyerek akciğerdeki zarar görmüş hücrelerin yerine geçiyor.

Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Doktor Peter Campbell, "Kaydadeğer sonuçlardan biri, 40 yıl boyunca sigara içtikten sonra sigarayı bırakan hastalarda bile hücrelerin tütünün zararlı etkilerine hiç maruz kalmamış gibi yenilenebilmesiydi" dedi.

Tütünde bulunan binlerce kimyasal, akciğer hücrelerindeki genetiği bozuyor ve onları yavaş yavaş sağlıklı hücreden kanserli hücreye dönüştürüyor. Araştırma, sigarayı bırakan kişilerin hücrelerinin yüzde 40'a kadar varan bir kısmının, hiç sigara içmemiş kişilerin hücreleri kadar sağlıklı olduğunu gösterdi.

Bilim insanları şimdi akciğerin ne kadarlık bir kısmının iyileşme gösterdiği üzerinde çalışıyor. Araştırma, kılcal damarlar arasında oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan alveoller gibi küçük yapılar yerine ana havayolları üzerine odaklanıyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal