Sese Karşı Aşırı Duyarlı İseniz Mizofoni Olabilirsiniz!

Sese karşı aşırı duyarlı ve rahatsızlık hisseden kişilerde görülen mizofoni rahatsızlığı ergenlik döneminde kendini gösteriyor.

16.09.2019-12:06 - (Son Güncelleme: 16.09.2019-12:02)

Psikiyatri Uzmanı Dr. Barış Önen Ünsalver, sese aşırı duyarlı olan insanlarda görülebilecek mizofoni hakkında bilgiler verdi.

MİZOFONİ NEDİR?

Mizofoninin yemek yerken ağız şapırdatma, çatal bıçak sesi, nefes alışveriş, sakız çiğneme, tırnak kesme, öksürük benzeri gündelik yaşamda herkesin çıkardığı seslerden hoşlanmama noktasına ulaşan aşırı rahatsızlık duygusu olduğunu anlatan Ünsalver, pek çok insanın bazı seslere karşı duyarlılığının oldukça fazla olmasına karşın mizofonisi olan insanlarda bu halin tiksinme derecesinde yer aldığını anlattı. Mizofonisi olanlarda, sesi işitmeyle beraber kaygı, korku ve öfke benzeri hisler oluştuğunu altını çizen Ünsalver, şöyle belirtti: "Mizofonisi olanlar bu seslere hassaslaşmazlar. Hatta rahatsız eden sesi, öteki kişilerden gittikçe daha yüksek şiddette fark ederler. Ayrıca bedensel şekilde çarpıntı, nefes darlığı, terleme benzeri göstergeler de eşlik eder. Bazen sesi meydana getiren insanla kavga dahi edebilirler. Sıklıkla fark ettiğimiz yemek sesinden rahatsızlık olgularında o sesi çıkaran insanla aynı mekanda yemek yemediklerini anlarız. Mizofoni genellikle ergenlik aşamasında ortaya çıkar. Mizofoni, kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluğu ya da duyusal duyarlılığı yüksek olanlarda ve mükemmeliyetçi insanlarda görülebilir. Mizofonisi olanların beyinlerinde sesin algılandığı yerdeki elektriksel faaliyet mizofonisi olmayanlara nazaran daha yüksek bulunmuştur. Farklı bir anlatımla gerçekten sesi daha yoğun fark ederler."

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal