Miyom Nedir?

Miyomlar, rahim duvarını oluşturan düz kastan meydana gelen, kadınlarda en sık görülen selim tümörlerdir. Kötü huylu hale gelme riskleri 1/1000 den bile daha nadirdir.

30.03.2020-18:37 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:41) Miyom Nedir?

Miyomlar rahimde birçok farklı yerde ve birçok sayıda bulunabilirler. Sebep olacakları şikayetler veya bulgular da bulundukları yerlere, sayılarına, rahim şeklini bozup bozmamalarına, rahimi ne kadar büyüttüklerine göre değişiklik gösterecektir.

Yerlerine göre miyomlar;  submüköz (rahim içi), intramural (rahim duvarı içinde), subseröz (rahimin dış duvarına yakın), saplı myomlar (rahimin dış duvarına bir sapla bağlı olarak duran), vajene doğmuş (kökünü rahim içinden alıp, vajinaya doğru büyümüş) miyomlar olarak sınıflandırılabilirler.

Genellikle rutin jinekelojik muayenelerde birçok hanımda hiçbir şikayete sebep olmayan miyomlar saptanmaktadır.

Ancak miyom sebebiyle görülen en çok şikayet de düzensiz veya uzun süren adet kanamalarıdır. Adet sancıları (dismenore) de özellikle intramural myomu olan hanımlarda sık görülür. Submüköz, vajene doğmuş miyomlarda adet dışı kanamalar, düzensiz adet kanamaları meydana gelmektedir.

Jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile myomların yeri, sayısı, çapları tespit edilir. Muayene bulguları ve hasta şikayetleri göz önünde bulundurularak ameliyat gereksinimi veya ameliyatsız takip kararları verilir.

Submüköz miyomlar özellikle çocuk isteği olan hanımlarda histeroskopik olarak rahat bir şekilde çıkartılabilir.

Vajene doğmuş miyomlar da nispeten daha basit cerrahi girişimler ile vajinal yoldan çıkartılırlar.

İntramural myomlar, yerleşim yerlerine, sayı ve çaplarına göre laparotomi (açık) veya laparoskopik (kapalı) yöntemlerle çıkartılabilirler.

Ailesini tamamlamış, menopoz öncesi dönemdeki hanımlarda ise düzensiz kanamalara yol açan miyomlar var ise histerektomi (rahimin alınması) seçeneği de sunulmaktadır.

Miyomlar tıbbi bilgilerimizin ışığında kısırlık sebebi değildirler. Ancak çocuk isteği ve başarısız tedavileri olan hanımlarda mevcut miyomlar bulundukları yerlere göre alınabilirler. (özellikle submüköz myomların histeroskopik rezeksiyonu )

Uzun süre miyomlar sebebiyle yaşanacak aşırı miktarda kanamalar da hanımlarda anemi sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlarda önce demir ve kan takviyeleri yapıldıktan sonra mevcut miyomlara müdahale edilebilir.

MİYOMLAR KİMLERDE GÖRÜLÜR

Sıklıkla 30 ile 45 yaşları arasında görülür. Gebelikte büyürler, menopozda küçülürler. Oluşmasında östrojen hormonu rol oynar. Genellikle kadınların östrojen seviyelerinin yüksek olduğu doğurganlık yaşlarında görülürler. Afrika kökenli Amerikalılarda her iki kadından birinde görülür. Kafkasya ve Asya'da her dört kadından birinde görülür. Ülkemizde 30 ile 45 yaş arasında dört kadından birinde görülür. Menopoz sonrası bu oran düşer.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal