Mevsim Geçişleri

Mevsim Geçişleri Ne Zaman, Mevsim Geçişleri Psikolojik, Mevsim Geçişleri Halsizlik, Hangi Aylar, Mevsim Geçişleri Depresyon, Mevsim Geçişleri Saç Dökülmesi, Mevsim Geçişleri Adet Gecikmesi konu başlıklarıyla ilgili ayrıntılar haberimizde yer almaktadır.

26.04.2018-13:24 - (Son Güncelleme: 26.04.2018-13:16) Mevsim Geçişleri

21 Mart tarihi ile ülkemizde bahar mevsimi tamamen başlamış olur.

Haziran ayının başlarına kadar devam eden hava değişim süreci birçok hastalığa davetiye çıkartmaktadır.

Havaların sabah saatlerinde serin öğlen ve akşamüstü saatlerinde sıcak akşam ve gece saatlerinde ise soğuk olması nedeniyle birçok kişi sıcaklık değişimine karşı hassasiyet göstererek hastalıklara davetiye çıkartırlar.

İnsan biyolojisi gereği dış ortam hava sıcaklığına belirli sürede uyum sağlayabilen canlıdır.

Lakin bahar mevsiminde sürekli sıcaklıkların değişmesi nedeni ile hazırlıksız yakalanan vücudumuz bağışıklık konusunda zayıf düşerek başta alerjiler olmak üzere farklı hastalıklar içinde uygun hale gelir.

Peki bu durumla nasıl baş edeceğiz?

Bahar mevsiminde, hava değişimlerinden kaynaklı meydana gelen hastalıklarla nasıl mücadele edeceğiz?

İşte cevapları,

Mevsim Değişimi Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Özellikle bahar mevsimine geçişte ortaya çıkan hastalıkların en yüksek oranla görüleni alerjilerdir.

Alerjilerin belirtileri nezle ve grip ile oldukça benzer olup birçok kişi tarafından karıştırılmaktadır.

Belirtileri genelde burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, gözlerde kızarıklık, nefes alıp vermede tıkanıklık durumu gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Bunların yanında ek olarak baş ağrısı, kırgınlık, sürekli uyuma isteği, ışığa hassasiyet gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

Uzun süren kış mevsimi ve kapalı günlerden sonra ortaya çıkan güneş ve orta sıcaklıktaki havalar birçok kişi için aldatıcı oluyor. Havaların gündüz vakitlerinde ne sıcak ne de soğuk olmasından dolayı ince giyinen kişiler alerjiye neden olan polenlerin ve üremesi için en uygun ortamı bulan bakterilere maruz kalarak bu belirtileri yaşadıkları zaman vücut bağışıklıkları düşerek hastalıklara yenik düşmektedir. Bu nedenle bahar aylarında uzman hekimler dinlenmeli ve tavsiyelerine uyulmalıdır.

Hastalıklara ve Alerjilere Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi vücut bağışıklık sistemini zayıflatan birçok faktör var. Bu faktörlerin bir araya geldiği zaman kişi hava değişimi kaynaklı hastalanır. Peki bunları önlemenin yolu nelerdir? Oldukça basit bir şekilde uygulanabilir olan bu yöntemleri bir rutin haline getirdiğiniz zaman hastalıklara karşı daha dirençli ve bağışıklık sistemi güçlü olacaksınız.

İşte o yöntemler;

Ellerinizi Sık Sık Yıkayın!

Gün içerisinde anti bakteriyel özelliği olan sabunlar ile ellerinizi yıkamak sizi hastalıklardan önemli bir ölçüde koruyacaktır. Bahar aylarında hava ısısında meydan gelen değişim yüzünden birçok kişi grip ve nezle olmaktadır. Hava yoluyla kolayca bulaşabilen bu hastalıklar el yoluyla da bulaşmaktadır. Özellikle tokalaşmayı seven bir millet olduğumuz için bu bakterileri vücudumuza girmesi oldukça kolaydır. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayarak bakterilere karşı bir önlem almış olabilirsiniz.

Bol Miktarda Su Tüketin!

Sadece bahar mevsiminde değil, sene boyu günlük en az 2 litre civarı su tüketmeniz gerekmektedir. Bahar aylarında havaların ısınması nedeni ile vücudumuz daha çok sıvı kaybeder ve kişiler genellikle daha fazla hareket ederler. Sıvı kaybı telafi edilmediği takdirde vücudun bağışıklık sistemi düşer ve hastalıklara davetiye çıkartır. Bu nedenle günlük en az 2 litre civarı su tüketilmesi hastalıklara karşı alınabilecek önlemlerden biridir.

Düzenli Uyku, Sağlıklı Vücut Demektir!

İnsan vücudu biyolojik saate göre hareket eder. Gece vakitleri uyumak içindir. Geceleri uyumayan bir kişinin, dinlenmesi gereken hücreler, kişi uyumadığı için hareket halinde kalırlar ve kendilerini yenileyemezler. Kendilerini yenileyemeyen bu hücreler bağışıklık sisteminin düşmesinde oldukça önemli bir rol oynarlar. Bağışıklık sisteminin düşmesi de hastalıkların en büyük davetçisi olduğunu kesinlikle unutmayın. Bu nedenle gece saatlerinde uyumak ve günün erken saatlerinde uyanarak düzenli bir uyku ritmi yakalamanız hastalanmaya karşı alınabilecek önlemlerin başında gelmektedir.

Beslenmenize Dikkat Edin!

Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin ve vitamin grubu vardır. Bu vitamin gruplarından birinde eksiklik meydana geldiği zaman vücudun çeşitli bölgelerinde sinyal verirler. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı sonrasında kişi daha zinde ve daha canlı olur. Zinde ve canlı bir vücut hastalıklara dur demeyi en iyi şekilde başarır. Bu nedenle beslenme konusunda bir rutin oturtulmalıdır. C vitamini, D vitamini, Protein zengini besinler ile beraber balık eti, tavuk eti gibi beyaz etler sık sık tüketilmelidir.

Aşı Olmayı Aksatmayın!

Bahar aylarında gözlemlenen hastalıklar ve sağlık problemleri için geliştirilmiş birçok aşı türü mevcuttur. Uzman hekimle görüştükten sonra bulunduğunuz yere en yakın bir sağlık ocağında dahi olabildiğiniz aşılar sizi hastalıklara karşı koruyacaktır.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal