Metabolizmanın Yavaşlamasına Neden Olan Etkenler

Herkesin metabolizmasının birbirinden oldukça farklı çalıştığından ve metabolizma hızında genlere ve cinsiyete göre farklılıklar gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Peki metabolizma hızının yavaşlamasının sebepleri nelerdir?...

18.05.2019-14:17 - (Son Güncelleme: 18.05.2019-14:04)

“Su içsem yarıyor, benim metabolizmam çok yavaş istesem de kilo veremiyorum, ne yaparsam yapayım metabolizmam hızlanmıyor, aynı diyet listesini Ayşe yaptı 4 kilo verdi ben yaptım 2 kilo verdim neden böyle oluyor” sözlerini sık sık duyarız.  Herkesin metabolizmasının birbirinden oldukça farklı çalıştığından ve metabolizma hızında genlere ve cinsiyete göre farklılıklar gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Peki metabolizma hızının yavaşlamasının sebepleri nelerdir?...

KRONİK STRES

Stres, hayatın kaçınılmaz bir durumu olduğu gibi  metabolizma hızında da olumsuz etkileyen faktörler arasında başta geliyor.  Belirli bir miktara kadar stres vücudun korunması amacıyla gerekli olurken, kronik duruma gelen stres metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir. Stres durumunda, vücudunuz stres hormonu olan kortizol hormonu salgılamaya başlar. Bu hormonun yüksek olması vücudunuzun insülini doğru bir şekilde kullanmasını engeller. Bu da metabolizmanızı yavaşlatarak kilo almanıza neden olur. 

UYKU DÜZENSİZLİĞİ VE EKSİKLİĞİ

Kilo almanın fizyolojik ve psikolojik nednleri olduğu kesin fakat bazen "Metabolizma hızım yavaşladı" dediğinizde bunun nedenii aslında uyku problemleriniz olabiliyor.  Çalışmalar, uyku eksikliğinin ve uyku düzensizliklerinin metabolizma hızında önemli bir değğişikliğe neden olduğunu belirtiyor.  Bu yüzden uyku düzeninize özen göstermeniz, gün içinde en az altı saat uyumak ve özellikle 23.00-05.00 saatleri arasında uyuyor olmak, biyolojik ritminiz için önemli olduğu gibi metabolizmanızın düzenli işleyişi için de gereklidir.

DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER

Kilo vermek söz konusu olduğunda çoğu birey düşük kalorili diyetlerle daha çok kilo verebileceğini sanar.

Aslında bu diyetler kısa zamanda size fayda ediyor gibi görünse de, siz farkına bile varmadan vücudunuzu strese sokarak metabolizma hızını aşağılara çeker. Kalori alımınızı büyük ölçüde azalttığınızda, vücudunuz yemeğin yetersiz olduğunu düşünür ve çalışma hızını ona paralel bir şekilde düşürür.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal