Koronavirüs Hastaları Deliryumdan Şikayetçi

Yapılan yeni bir araştırma, deliryum rahatsızlığının yaşlılar arasında sık karşılaşılan koronavirüs belirtisi olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları Kovid-19 sebebiyle hastanede olan 65 yaş üstü her 5 kişiden birinde deliryum geliştiğini, semptomlarının tedavi olduktan sonrada devam ettiğini belirtti.

01.10.2020-16:29 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-16:26) Koronavirüs Hastaları Deliryumdan Şikayetçi

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, bilim insanları, aniden kafası karışmış ve sersemlemiş hissetmenin yaşlı olan bireyler arasında görülen en yaygın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) semptomu olduğunu belirtti. İngiltere’de Kovid-19 semptomlarını takip etmek için oluşturulan ve kişilerin yaşadığı belirtileri ‘Covid Symptom Tracker’ uygulamasının arkasında yer alan ‘King’s College of London’ araştırmacıları, yaşlı hastalarının büyük bir kısmının deliryumdan şikayetçi olduğunu keşfetti.

UZUN SÜRELİ VE KALICI HASARA NEDEN OLABİLİYOR

Deliryum, insanların kafalarının karıştığı, berrak düşünebilmek için çabaladığı, halüsinasyon, tedirginlik ya da ruh hali değişimlerinin yaşandığı aniden ortaya çıkan bir durumdur. Söz konusu durum beyinde gerçekleşen sorunlardan kaynaklanıyor ve insanların ciddi şekilde hastalanmasına veya ölme olasılıklarının artmasına neden oluyor. Beyin üzerindeki etkileriyse uzun süren ya da kalıcı hasara yol açabiliyor.

Araştırma ekibi, Mart ve Mayıs ayları arasında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuran 322 yaşlı kişi ile aynı dönemde ‘Covid Symptom Tracker’ uygulamasını kullanan 535 kişinin verilerini de inceledi

HASTANEDE YATAN HER 5 YAŞLIDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Araştırmacılar, 65 yaş üstü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan ve bağışıklığı zayıf olan kişilerin deliryum olma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu belirtti. Bu grupta yer alan 65 yaş üstü kişilerin beşte birinde (yüzde 18,9) deliryum semptomunun hastalığın tedavisinin bitmesinin ardından da devam ettiği görüldü.

Bilim insanları, koronavirüsün beyni enfekte ederek hastalığın zihinsel durumunu etkileyebileceğini kaydetti. Sersemliğin, virüse tepki gösteren beyaz kan hücrelerinin artmasından kaynaklandığını ya da koronavirüsün ayrı bir semptomu olan ateşten de kaynaklanabileceği belirtildi.

‘DOKTORLAR VE BAKICILAR BELİRTİLERİ DİKKATE ALMALI’

Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Rose, ‘Daha yaşlı  insanlar, daha zinde olanlara göre Covid-19'dan daha fazla risk altındadır ve sonuçlarımız, deliryumun bu grupta önemli bir semptom olduğunu göstermektedir. Doktorlar ve bakıcılar, yaşlı insanlarda zihinsel durumdaki dalgalanmalara dikkat etmeli ve bunun corona virüs enfeksiyonunun erken bir işareti olabileceği gerçeğine dikkat etmelidir. Deliryum, bunamaya benzer semptomlara veya sadece yaşa bağlı beyin düşüşüne neden olabilse de, genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve gözle görülür bir fark yaratır’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal