Kolay Öğrenmek için Nefes Alın

Herkes yeni şeyler öğrenmenin zor olduğunu düşünür. Bu yeni bir dil olabilir, farklı bir iş olabilir ya da herhangi bir aletin nasıl çalıştığını öğrenmek olabilir. Aslından öğrenmek zannettiğiniz kadar zor değil. İşte öğrenmenin kolay yolu...

13.07.2020-14:31 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-14:25) Kolay Öğrenmek için Nefes Alın

Kolay öğrenmenin yollarını araştırdığınızda karşınıza farklı metotlar çıkacaktır. Bunlardan birini öğrenirken uygulamanız size katkı sağlayacaktır. Fakat kolay öğrenmenin asıl yolunun nefes almak olduğunu biliyor muydunuz?

YAPILAN ARAŞTIRMALARIN SONUCU ŞAŞIRTTI!

Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacıların fareler üzerinde yapmış olduğu deneyde ilfilendiren, farelerin beyin sapında bulunan ve solunum ritmini kontrol eden pré-Bötzinger kompleksi adındaki küçük bölümdür. Bu isimlendirmenin gerisinde, solunum kaslarını yöneten motor ve ön motor nöronlara doğrudan bağlantıları sayesinde nefes kontrolünü sağlayan birkaç bin nöron saklıydı. Araştırma ekibi, genetik manipülasyona duyarlılıkları açısından diğerlerinden farklı olan bazı pré-Bötzinger nöronlarının oynadıkları özel rolü anlamak için çalışmalar yapılıyor.

Araştırmacılar, farelerdeki bu nöronların fonksiyonlarını devre dışı bıraktıklarında farelerin ölmediği ortaya çıkmıştır. Dokundukları, hayvan virüs sistemi olsa da farelerin davranışlarında çok açık bir farklılık görülmemiştir. Fareler, genellikle çevrelerini bütün yönlere doğru hızlı hareket ederek ve koklayarak keşfederler. Fakat, pré-Bötzinger nöronları devre dışı bırakıldığında gayet sakin, yavaşça nefes alan ve acele etmedikleri belirlendi.

Araştırmacılar, beyindeki başka bir alt kortikal yapı olan ve dikkat, uyanıklık, anksiyete ile ilişkisi bulunan Locus Coeruleus’un devre dışı bırakıldığında etki ve gözlemlere bakarak oluşabilecek benzerlikleri ve sonuçları incelemişlerdir. Bu iki karmaşık yapı arasındaki anatomik ilişki üzerine araştırmalar yoğunlaştı. Yapılan çalışmaların sonucu gösteriyor ki Locus Coeruleus, sakin durumdan stresli duruma geçişte birincil derecede rol oynuyor ve beyni tehlike karşısında salgılanan hormon olan noradrenalin ile doldurma yeteneğine sahip. Beyinsel stres mekanizmasının kalbinde bulunan bu nöron taşıyıcı, fazla salgılanması durumunda beynin düşünme, planlama, hatırlama ve dikkat kontrolü ile ilgili bölgesinin işlevlerini de bozabilmektedir.

KONSANTRASYON VE NEFES ALMA

Fareler üzerinde yapılan bu deney, canlı türlerinin evrimlerinde en iyi korunan yapılardan biridir. Doğal olarak bu yapının insanda da benzer bir işleve sahip olduğunu kabul edilir.

Bugün modern optogenetik (beyin hücrelerini ışık ile kontrol eden) tekniklerin basit bir ışık demeti yardımıyla, nöron demetlerini seçerek etkinleştirmeye ya da devre dışı bırakmaya izin verdiğini konusunda düşündürmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal