Kimler Şizofreni Riski Altındadır?

Şizofren bir akıl hastalığı olarak adlandırılsa da genetik faktörler ön planda şeklinde bir ifade var. Peki, kimler şizofren çıkabilir?

03.10.2019-16:02 - (Son Güncelleme: 03.10.2019-15:53)

Şizofren olarak ifade edilen insanlar belli belirtiler gösterse de genetik yatkınlıkları kaçınılmazdır. Peki, kimler daha meyillidir?

KİMLER ŞİZOFRENİ RİSKİ ALTINDA?

“Şizofreninin nedeni tıp teknolojisindeki kocaman ilerlemeye karşın henüz net olarak aydınlatılabilmiş değildir” camlesini kullanan Dr. Psikiyatri Uzmanı Doktor Alper Evrensel, genetik etmenlerin rolüne dikkat çekiyor: “Şizofreni teşhisli aile bireylerinin mevcudiyeti hastalığın ortaya çıkma ihtimalini arttırmaktadır. Fakat bu risk ve oran net olarak belirlenememektedir. Bütün genetik materyali birbirinin aynı olan tek yumurta ikizlerinde bile hastalığın beraber görülme olasılığı % 100 değildir. Yakın vakitte yayımlanmış ortalama 32 bin ikiz üstündde yapılan bir çalışmada tek yumurta ikizlerinin %33’ünde, çift yumurta ikizlerinin ise %7’sinde şizofreni keşfedilmiştir. Son senelerde bu hali açıklamak üzere epigenetik mekanizmalar, beslenme ve çevresel hayat şartları üstüne yoğunlaşılmıştır.”

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal