Kemik Erimesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik erimesi (Osteoporoz) hastalığında kemikler gözenekli bir hal alır. Genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde rastlanır. Fark edilmesi çok kolay olmasa da bu hastalığın birçok belirtisi vardır. Peki kemik erimesinin belirtileri nedir? Nasıl tedavi edilir?

01.01.2019-11:00 - (Son Güncelleme: 01.01.2019-10:49) Kemik Erimesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik erimesi (Osteoporoz) hastalığında kemikler gözenekli bir hal alır. Genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde rastlanır. Fark edilmesi çok kolay olmasa da bu hastalığın birçok belirtisi vardır. Özellikle herhangi bir kemiğinizi kırdığınızda bu durum ortaya çıkar. Vücut yapısında ve duruş şeklinde belirgin bir şekilde değişiklik görülen kişiler de kemik erimesi olduğu anlaşılmıştır. Peki kemik erimesinin belirtileri nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte yanıtlar...

OMURLARDAKİ AĞRILARA DİKKAT!

Bu hastalığın tanısının konulmasında, omurlarda meydana gelen ağrılar önemli rol oynar. Ortaya çıkan sırt ağrıları da kemik erimesi hastalığının habercisi olabilir. Omurda başlayan kemik erimeleri omurda çökmeye yol açabilir. Bu durum ciddi duruş bozuklarına sebep olur.

KEMİK ERİMESİ NEDEN OLUR?

Vücuttaki kemiklerin ana maddesi kollajen adı verilen bir proteinden oluşur. Kemik sertliğini ise kalsiyum fosfat mineralinden sağlar. Ve bu mineralin eksikliği kemik erimesine sebep olur. Kadınların kemiklerinde meydana gelen değişimin, menopoza girildikten birkaç yıl sonra ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. İnce kemik yapısına sahip kişilerde bu hastalığa rastlanma oranı daha yüksektir. Romatizmal eklem hastalığı olanlar da bu hastalığa yakalanmaktadır. Yeme bozukluğu olan kişilerde kemik erimesi daha sık görülür. Düzensiz veya yanlış beslenme kemiklerde ciddi sorunlara yol açabilir. Son zamanlarda popüler hale gelen obezite ameliyatları da kemik kaybını arttıran sebeplerdendir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kemik erimesine neden olan belirtileri kendinizde gözlemlediğinizde bir hekime başvurun. Eğer konulmuş kemik erimesi hastalığınız varsa kullanmanız gereken bifosfonat grubu ilaçlar erime riskini azaltabilir. Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalı reçetesiz kullanılmaya çalışılmamalıdır. Kesin bir çözümü bulunmayan bu hastalıkla baş etmek için kemikleri güçlendirmek gerekir. Dışarıdan alınan destekle erimenin yoğunluğu azaltılıp, tedavi edilebilecek duruma getirilir. Özellikle kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Süt içmek, kemik yapısını kuvvetlendirmede önemli rol oynar. Magnezyum açısından zengin olan sebzeleri tüketmek yine kemik gücünüzü korumanıza yarayacaktır. Somon balığı D vitamini açısından zengin olduğu için kemik erimesini engellemede çok etkilidir.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal