Kavunun Faydaları Nelerdir?

Sıcak yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinin başında gelen kavun, sağlığımız içinde oldukça faydalı. Sulu ve serinleten kavunun faydalarını sizin için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar...

02.02.2019-12:56 - (Son Güncelleme: 04.08.2021-15:22)

Son zamanlarda karaciğer yağlanmasın artmasıyla bu durumu önlemek için doğal bir yol olan besinlerden faydalanılması gerektiğini belirten uzmanlar mucizevi faydaları olan enginarı tavsiye ediyor. Karaciğer sağlığı açısından oldukça faydası olan enginarın diğer faydalı besinleri de ekleyerek kür olarak kullandığınızda inanılmaz etkisi olacaktır.

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Severek tükettiğimiz, tatlı tadıyla yaz sofralarının vazgeçilmezi kavun şifa deposu özelliğiyle sağlık açısından oldukça faydalıdır. İşte kavunun faydaları;

İçeriğinde bulunan vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir hayat için mucizevi etkiler sağlar. 

- Şifa deposu kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir.

- Bunun dışında bol miktarda B vitamini içeren kavun, bu vitaminlere ek olarak E ve K vitaminlerini de içerir. 

- Kavunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır. 

- C vitamini yönünden iyi bir kaynaktır, bu özelliği ile vücudu serbest radikallere karşı koruma altına alır.

- Kalp ve damar sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. 

- Vücudu yüksek tansiyona karşı koruyan sodyum içermektedir. İçeriğinde bulunan folatlar nedeni ile kalp krizi riskini azaltır.

- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Vücutta oluşan kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.

- Strese karşı da faydalı meyvelerden biridir. Beyine fazla oksijen ulaşmasını sağlayan potasyum içerir. Sinir sisteminin daha fonksiyonel çalışmasını sağlar.

- Göz sağlığını koruyucudur. Görme kabiliyeti üzerinde olumlu etkileri olan beta-karoten bakımından iyi bir kaynaktır. Düzenli kavun tüketilerek katarakt hastalığına yakalanma riski %30-40 azaltılabilir.

- Adet döneminde oluşan ağrı ve kramplara karşı iyi gelerek, adet döneminde kan pıhtılaşmasını önleyici etki sağlayabilir.

- Kilo vermeye yardımcı meyvelerden birdir. Kavun açlık hissini uzatarak kişiyi uzun süre tok tutar. Lif bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan kavun midede fazla yer kaplamaz. Bu özelliği ile şişkinliğe de yol açmaz.

- Sigarayı bırakmaya yardımcı olur.

- Gebe kalmayı kolaylaştıran bir meyvedir. İçeriğinde yer alan folat kadınlar gebe kalmak isteyen kadınlar için faydalıdır. Folat üreme sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratarak hamile kalmayı kolaylaştırabilir.

- Bağırsakta oluşan kurtların düşmesine yardımcı olur. Kabızlık, öksürük ve yüksek ateşe karşı bitkisel tedavi olarak kullanılabilir.

KAVUN NEYE İYİ GELİR?

kavunun faydaları nelerdir

Kavunun iyi geldiği pek çok durum vardır. Bunlar;

- İçeriğinde yer alan yüksek karotenoid içeriğiyle kanser oluşumunun önüne geçer.

- Akciğerde var olan virüslerin uzun bir süre yaşamamalarına yardımcıdır.

- Kanın pıhtılaşmasını engeller.

- İçeriğinde bulunan vitaminler ile bağışıklık sistemi güçlenir.

- Saçın derisinde oluşan yaraların tedavisi için yarar sağlayıp, saç tellerine iyi gelir.

- Kan basıncını normal seviyede tutar.

- B vitamini ile vücuda enerji sağlar.

- Böbrek rahatsızlıklarına yararlıdır.

- Cildin yaşlanmasını önler.

- Kan akışını normal seviyede tutup, kalpteki ritim bozukluğunun önüne geçer.

Kanseri Önler

Kavun meyvesindeki yüksek karotenoid içeriği, kanseri önleyebilir ve akciğer kanseri riskini azaltabilir.

Kalp Sağlığını Korur

Kavun meyvesinde bulunan adenosin adı verilen antikoagülan, inme veya kalp hastalığına neden olan kan hücrelerinin pıhtılaşmasını önleyebilir.

Böbrekleri Tedavi Eder

Kavun mükemmel diüretik özellikleri sayesinde böbrek hastalığını iyileştirmede etkilidir.

Sindirimi Kolaylaştırır

Sindirim problemleriniz varsa, yumuşak ve kolay bağırsak hareketini kolaylaştırmak için kavun yemeyi deneyebilirsiniz. Kavun içeriğindeki su nedeniyle sindirime yardımcı olur.

Enerji Verir

Kavun B vitamini içerir. Vücudunuz tarafından şekeri ve karbonhidratı işlemek için B vitaminleri gereklidir. Böylece, kavun tüketimi size önemli miktarda enerji verebilir.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Diğer birçok meyve gibi, kavunlar da kilo kaybı için idealdir. Bu meyveler, sodyum ve kalorilerin yanı sıra yağ ve kolesterol içermez.

KAVUN NE İŞE YARAR?

kavunun faydaları nelerdir

- Kaynatılıp içilen kavun, sindirim sistemini düzenler.

- Diş ve diş etini temizler.

- Egzama ve sedef gibi hastalıklara iyi gelir.

- Tokluk hissi vererek, kilo vermeye yardımcıdır.

- Bağışıklık sisteminde bulunan hasarlı hücrelerin tamir edilmesinde birebirdir.

- Adet döngüsünü düzenler.

- Böbreklerin daha iyi bir şekilde çalışmasına yardımcıdır.

- Cildi ölü hücrelerden arındırır.

- Kalp- damar hastalıklarında yararlıdır.

- Böbreklerin daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur.

- Mide asidini dengeleyip, mide ağrılarını ve yanmasını giderir.

- Akciğerlerde oluşan toksinlerin dışa atılmasına yardımcıdır.

KAVUN NASIL TERCİH EDİLMELİDİR?

Kavunun lezzetli ve kaliteli olanını tercih etmek adına ele alındığı zaman sert ve ağır olmasına dikkat etmek gerekir. Bunun dışında kavun, nisan ile ağustos aylarının aralığında ve mevsiminde tüketilmesine dikkat etmek önemlidir. Kavun; kokulu ve parlak turuncu rengine sahip olmalıdır.

KAVUNUN BESİN DEĞERLERİ VE KALORİSİ

100 gramlık bir kavun içerisinde;

- 30 kalori bulunur.

- 1 porsiyon kavun tüketildiği zaman yaklaşık olarak 45 kalori alınmış olur.

- 1 gram protein vardır.

- Lif oranı oldukça yüksek meyvedir.

- Kalsiyum, demir ve potasyum içerir.

- A ve C vitamini bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir.

Kavunun besin içeriği bu şekilde belirtilebilir.

Tüm bu faydalarının yanı sıra kavun aşırı tüketildiğinde insan vücudu için bazı zararlı oluşabilmektedir. Kavunun aşırı tüketimi ile ilgili insanlara önemli uyarılarda bulunan uzmanlar dikkat edilmezse ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu.  İşte kavunun hiç kimse tarafından bilinmeyen zararları...

KAVUNUN BİLİNMEYEN ZARARLARI

Kavun sağlık açısından zararı olan bir meyve değildir. Ancak bazı hastalığı olan kişilerde tüketimi önerilmeyebilir. Özellikle yaz aylarında yetişen kavun her yaştan kişinin tüketebileceği meyvelerin başında gelir. Aşırı yenilmediği sürece herhangi bir zararı yoktur. Ancak uzmanlar kavunun bazı kişilerde oluşabilecek zararlarından bahsetmektedirler. Peki kavun kimler için zararlıdır? Kimlerin kavun tüketirken dikkatli olası gerekir? 

- Uzmanlar, kavunun şeker hastaları için risk taşıyacak kadar şeker bulunmadığının altını çizerken, bazı uzmanlar ise kavunun şeker hastalarının tüketmemesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu yüzden en doğrusu diyabet hastalarının doktorlarına danışarak, kavunu ne kadar yemeleri gerektiğini öğrenmelidirler. 

- Kavun şeker hastaları için uygun bir meyve olmayabilir. Çünkü kavun oldukça tatlı bir meyvedir. Ancak bu yan etkisi uzmanları ikiye bölmüştür. Bazı uzmanlar kavunun diyabet hastalığında tüketilebileceğini savunsa da bazı uzmanlar diyabetliler için uygun bulmamaktadır.

- Özellikle kavun çekirdeklerinin vücutta oluşan iltihaplarına karşı mucizevi etkiler sağladığını söyleyen uzmanlar olmasına rağmen, bazı uzmanlar ise kavun ve kavun çekirdeklerinin iltihap problemi yaşayan kişilerde zararlı olduğunu vurgulamaktadırlar.

- Kavun antioksidan bakımından çok iyi bir kaynak olmasına rağmen kavunun sindirim sisteminde iltihap yapıcı özelliği bulunmaktadır. Ancak yine bu konuda uzmanlar ikiye ayrılmıştır. Bazı uzmanlar bağırsak iltihabına karşı faydalı olduğunu savunmakta, bazıları ise bağırsak iltihabı olan kişilerde zararlı olabileceğini savunmaktadır.

- Kavun ülser hastaları için de tavsiye edilmeyen bir meyvedir.

KAVUN ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

Kavun hafif ve besleyici bir yaz meyvesidir. Her yaş aralığında herkesin tüketebileceği sağlık açısından da çok faydalı olan kavun, diyabet hastaları için her zaman güvenli olmayabilir. Kavunun içeriğinde bulunan şeker oranı bazı türlerinde çok aşırı miktarda bulunabilir. Bu durumda şeker oranı yüksek kavunu diyabet hastalarının tüketmemesi önerilir. Eğer kavun çok fazla miktarda şekerli ise diyabet hastalarının kan şekerini yükseltecektir. Bu birazda hastaların hangi diyabet tipinde olduğuna, kullandıkları haplara ve kan şekerinin durumuna göre değişir. Diyabet hastalarının kavun tüketirken çok dikkatli olması eğer ileri seviyelerdeyse mutlaka doktora danışması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal