Karotis Darlığı Nedir? Kimlerde Görülür?

Boynun iki yanında bulunan ve beyne kan akımını sağlayan şah damarlarına tıp dilinde karotis adı verilir. Peki karotis darlığı nedir? İşte yanıtı...

06.02.2019-17:53 - (Son Güncelleme: 06.02.2019-17:51) Karotis Darlığı Nedir? Kimlerde Görülür?

Boynun iki yanında bulunan ve beyne kan akımını sağlayan şah damarlarına tıp dilinde karotis adı verilir. Peki karotis darlığı nedir? İşte yanıtı...

Karotis Darlığı Nedir?

Beynin beslenmesinde büyük önem taşıyan karotis damarlarında yaşanan problemlerin yol açtığı darlık ve tıkanıklığa karotis darlığı adı verilir. İlerleyen yaşlarda daha sık görülen karotis darlığı, beyin fonksiyonlarında kayıp veya geçici ve kalıcı felç gibi problemlerle sebep olabilir. Karotis darlığının en önemli sebebi damar sertliğidir ve diğer kalp-damar hastalıkları ile birlikte sıkça görülür.

Kimlerde Daha Sık Görülür?

Karotis darlığı, ileri yaşlardaki insanlarda genç insanlara oranla daha sık görülmektedir. Bunun sebebi ilerleyen yaşlarla birlikte vücuttaki damarların da aynı oranda yıpranmasıdır. Yıpranan damarlarda sertleşmelere sıkça rastlanmaktadır. Bu sertleşmeler karotis darlığı dediğimiz damar hastalığına yol açmaktadır. Bunun sebeplerinden biri de genetik yatkınlıktır. Ayrıca sigara kullanımı da karotis darlığına yol açan sebeplerdendir. Yine hipertansiyon hastalığı da karotis darlığını tetikleyen nedenler arasındadır.

Karotis Darlığının Belirtileri Nelerdir?

Karotis darlığı veya tıkanıklığı yaşayan hastaların birçoğu belirtileri fark edemez. Başka bir rahatsızlık sebebiyle veya kontrol amaçlı yapılan renkli doppler ultrasonografide bulgulara rastlanabilir. Belirtilerin oluşabileceği hastalara baktığımızda ise geçici veya kalıcı inmeler gerçekleşmesi söz konusudur. Bu da görme kaybı, konuşma bozukluğu, kol ve bacakta oluşabilecek felç şeklinde sonuçlara neden olabilmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal