Karaciğer Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Vücudumuzun hayati önem taşıyan organlarından biri karaciğer. Yokluğunda yaşayamayız ve bu nedenle karaciğer sağlığı çok önemli. Birçok etkene bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri hayatımızı tehdit ediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fahri Yetişir karaciğer kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.

12.02.2019-10:47 - (Son Güncelleme: 12.02.2019-10:40) Karaciğer Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Vücudumuzun hayati önem taşıyan organlarından biri karaciğer. Yokluğunda yaşayamayız ve bu nedenle karaciğer sağlığı çok önemli. Birçok etkene bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri hayatımızı tehdit ediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fahri Yetişir karaciğer kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. İşte detaylar...

Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer kanseri, primer karaciğer hücresinden kaynaklanan primer karaciğer kanserleri ve meme ve kalın bağırsak gibi başka organlardaki kanserlerin karaciğere sıçraması sonucunda olan metastatik karaciğer kanserleri olarak ikiye ayrılır. Primer karaciğer kanserlerinin de birkaç kanser türü vardır. Karaciğer kanserinin en yaygın görülen türü ana karaciğer hücresinde (hepatosit) başlayan hepatosellüler karsinomadır. İntrahepatik kolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleri daha az yaygındır.

Karaciğer Kanserini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

- Alkol almamak veya çok küçük dozda kullanmak.

- Aşırı kilo almamaya özen göstermek.

- Kimyasal kullanımına dikkat etmek gerekir.

- Hepatit B aşısı yaptırmak.

- Hepatit C'yi önleyecek tedbirler almak.

- Mümkünse Intravenöz (IV) ilaçları kullanmayın, kullanırken de temiz olduğundan emin olun.

- Steril ve temiz olmayan yerlerde Piercing veya dövme yaptırmamak gerekir.

- Bazı hastalıklar nedeniyle 6 ayda bir karaciğer USG'si gerekirse diğer görüntülemeler karaciğer kanseri için tarama yapılmalı.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal