Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer vücudumuzun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için hayati öneme sahip organlardan biridir. Bu nedenle karaciğer sağlığı son derece çok önemlidir. Karaciğer kanseri nedir? Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir?

08.02.2019-12:47 - (Son Güncelleme: 30.07.2021-14:57)

Karaciğer vücudumuzun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için hayati öneme sahip organlardan biridir. Bu nedenle karaciğer sağlığı son derece çok önemlidir. Karaciğer kanseri birçok sebepten kaynaklanabilir. Karaciğer kanseri nedir? Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir ve nasıl önlenir?

KARACİĞER KANSERİ NEDİR?

Karaciğer kanseri, primer karaciğer hücresinden kaynaklanan primer karaciğer kanserleri ve meme ve kalın bağırsak gibi başka organlardaki kanserlerin karaciğere sıçraması sonucunda olan metastatik karaciğer kanserleri olarak ikiye ayrılır. 

Primer karaciğer kanserlerinin de birkaç kanser türü vardır. Karaciğer kanserinin en yaygın görülen türü ana karaciğer hücresinde (hepatosit) başlayan hepatosellüler karsinomadır. İntrahepatik kolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleri daha az yaygındır.

KARACİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karaciğer kanserinin belirtileri nelerdir? Karaciğer kanserleri genel olarak erken aşamada belirti vermez. Belirtiler genellikle ileri aşamalarda ortaya çıkar. Karaciğer kanseri çoğunlukla şu şekildedir:

- İstem dışı kilo kaybı, zayıflık ve yorgunluk

- İştahta azalma, bulantı ve kusma

- Karın ağrısı ve şişme

- Cildin ve göz akının sararması (sarılık)

- Beyaz, açık renkli büyük tuvalet ve koyu renkli idrar

Bu belirtilerden herhangi birisi varsa derhal doktorunuza başvurmalısınız.

KARACİĞER KANSERİ NASIL ÖNLENİR?

Karaciğer kanseri nasıl engellenir? Karaciğer kanserinin önüne geçmek için hepatit virüslerinden korunmak şarttır. Hepatit B virüsüne karşı aşı olunması gerekir. Uzun vadede karaciğer kanserine ve siroza sebep olabileceği için alkol tüketiminden uzak durulması daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı beslenme sayesinde obezite ve şeker hastalığı riski düşürülerek beraberinde meydana gelebilecek karaciğer kanseri, karaciğer yağlanması, siroz riski de en aza düşürülmüş olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal