Kadınları ve Erkekleri Tehdit Altına Alan Genital Siğil

Hem erkekleri hem kadınları tehdit altına alan ve dünyada cinsel yolla en sık bulaşan hastalık olan genital siğil nedir? Genital siğil Kimlerde görülür? Genital siğil HPV virüsüne mi neden olur? Genital siğil hakkında merak ettiklerinizi sizin için derledik.

18.09.2019-09:26 - (Son Güncelleme: 18.09.2019-09:07)

Cinsel olarak aktif olan herkesin, yaşamlarının bir bölümünde genital siğile neden olan HPV virüsüne yakalanma olasılığı var. 200’den fazla türü olan HPV virüsü rahim ağzı kanserinden, penis, dil ve bademcik kanserine kadar pek çok kansere neden olabiliyor.  HVP virüsü kaynaklı hastalıkların birçoğunun önüne HPV aşısı yapılarak geçilebiliyor.

HPV VİRÜSÜNÜN 200'DEN FAZLA FARKLI TİPİ VAR

Genital siğil, insan papilloma viruse (HPV) bağlı ortaya çıkan ve cinsel yollarla bulaşan bir enfeksiyondur. 200’den fazla farklı tipi olan bu virüsün yaklaşık 40'ı genital siğile sebep olurken, 15 tipi de kadında rahim ağzı kanseri ile ortaya çıkmaktadır. Genital siğilin çok sık olmasa da erkeklerde larenks, penis ve anüste kansere sebep olduğu artık biliniyor.

ÇOK EŞLİLİK EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜDÜR

Genital yerlerde pembe-kahverengi; düz, ciltten kabarık hatta karnabahar gibi görünen belirti veren HPV, tek ya da çok sayıda ve tekrarlayan siğillere sebep olabilmektedir. Beslenme bozukluğu, sigara kullanmak, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların olması, doğum kontrol ilaçları, östrojen yüksekliği, erken yaşta cinsel ilişkiye başlama riskleri artıran nedenler arasında bulunmaktadır. Hastalık cinsel temasla bulaştığından çok eşlilik bir risk faktörüdür.

ÖNÜNE HPV AŞISI İLE GEÇEBİLİRSİNİZ

En belirgin korunma yöntemi HPV aşısı yaptırmak olacaktır. Cinselliğe başlamamış kişilerin aşı yaptırması, HPV virüsüne yakalanma riskleri yok denecek seviyede azalmaktadır. 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal