İnkaların Mucizevi Besini: Kinoa

Bir tohum türü olan kinoa, pancar, pazı ve ıspanakla aynı aileden gelmektedir. Kinoa ilk olarak Güney Özellikle son zamanlarda vejeteryan ve veganların sık sık tükettiği, kinoa bitkisi nedir ve faydaları nelerdir?

05.02.2020-17:10 - (Son Güncelleme: 05.02.2020-17:01) İnkaların Mucizevi Besini: Kinoa

Güney Amerika da yıllardır yetiştirilmekte ve o bölgedeki bazı yerlilerin yıllardır temel yiyeceği. 120'den fazla çeşidi olan kinoa; siyah, kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere birçok renkte yetişmektedir. Tüketmeye yeni başlanacaksa tatlarının daha hafif olması sebebiyle sarı veya beyaz kinoa tercih edilebilir. Amerika'da yaşayan İnkalar tarafından 4000 yıl önce yetiştirilmeye başlanmıştır. İnkalar kinoaya "tüm tahılların annesi" diyorlar ve kutsal olduğuna inanmaktadırlar.

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Bir protein deposudur: Tam protein içerir.Tam protein tüm amino asitlerin yeterli miktarda bulunduğu besin kaynakları için kullanılan bir ifadedir. Kinoa da tam proteinli bir besindir.

Zayıflamaya yardımcı olur: Kilo korumaya ve zayıflamaya yardım eder. Kinoa tam protein olması sebebiyle insanı uzun süre tok tutar. Lif oranı yüksek olması sebebiyle de diyet yapanlar tercih edebilir. Ayrıca HDL (iyi kolestrol) oranını sabir tutarken total kolestrolü düşürür.

Sindirim sistemi dostudur: Sindirimi kolaylaştırır. Kilo yüksek lif oranına sahip olduğu için sindirimde oldukça etkindir.

Sinir sistemine iyi gelir: Demir minerali yüksektir. Kinoanın anemi hastalarının beslenme ritünlerine eklenmesi önerilir. B2 vitamini içerir. Antioksidan özelliğinin bulunmasının yanı sıra, sağlıklı sinir sistemi için elzemdir.

Magnezyum deposudur: Magnezyum minerali yüksektir. Magnezyum minerali sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltır ve böylece ağrıları dindirir. Kronik ağrı çeken migren hastaları için oldukça faydalıdır.

Kemiklere iyi gelir: Manganez minerali yüksektir. Vücudun protein sentezleyip enerji üretmesinde etkilidir. Kemik ve sinir fonksiyonlarının gelişiminde görev alır.

Gluten intoleransı olanlar için birebirdir: Glütensizdir. Kinoada glüten bulunmaz. Glüten buğday gibi tahıllarda bulunan bir tür proteindir. Esasen yararlıdır ama çölyak hastalığı olanlar için tehlike arz eder. Çünkü çölyak hastalığı ince bağırsağın glütene karşı kronik alerjisidir. Ayrıca kinoa glütensiz beslenmeyi tercih edenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

Kinoayı pirinç ve bulgurla yaptığınız tüm yemeklerde ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca salatala ve soğuk yemeklerinize ekleyebilir ve kahvaltıda müslilere katabilirsiniz.
Yalnız kinoayı pişirmeden önce kabuklarını temizleyin. Acı tadının gitmesi için de suda bekletmekte fayda var.

Kinoayı Alternatif Olarak Nasıl Tüketebiliriz?

Yemeklerde bulgur ve ekmek yerine kullanılabilir. Kahvaltıda tam tahıllı gevrekler yerine süt ve yoğurt ile karıştırılabilir veya salatalara katılabilir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal