Şifa Deposu Bitki: Rezene!

Maydanozgiller familyasına ait şifalı bir bitki olan rezene, koyu renkli ve kendine has kokusuyla yemeklere tat veren bir bitkidir. Peki özellikle Hint ve Orta Doğu mutfağında kullanılan ünlü rezene çayının mucizevi faydaları nelerdir?

05.02.2020-10:46 - (Son Güncelleme: 05.02.2020-10:02) Şifa Deposu Bitki: Rezene!

Maydanozgiller familyasına ait şifalı bir bitki olan rezene, koyu renkli ve kendine has kokusuyla yemeklere tat veren bir bitkidir. Peki özellikle Hint ve Orta Doğu mutfağında kullanılan ünlü rezene çayının mucizevi faydaları nelerdir?

Rezenenin faydalarının çok sık gündeme gelmesiyle birlikte faydalarını merak etmeye başlar olduk. Rezene, vücuttaki hormonal aktiviteleri düzenliyor. Son yılların en tercih edilen çayları arasında yerini alan rezenenin en belirgin özelliklerinden biri keskin kokusu ve tatsız oluşudur.

Rezene, özellikle Çin, Hindistan başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Rezenenin faydaları arasında hazımsızlığa iyi gelmesi, beyne fayda sağlaması, kolesterolü ve tansiyonu düşürmesi sayılabilir. Rezene çayı, yağı ve tohumları birçok hastalığa karşı kullanılır.

  • Mide ve Bağırsak Sistemini Rahatlatır: Mide ve bağırsak motiletisini ya da farklı bir deyişle hareketliliğini artıran rezene çayı, sindirim sistemine ait şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için tüketilebilir. Ülsere neden olan bakterilerle mücadeleye yardımcı olduğu düşünülen rezene çayı, hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Akşam yemeğinden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir. Kabızlığa iyi geldiği de bilinir.
  • Solunum Sistemi Problemlerine İyi Gelir: Grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak oluşan boğaz yangılarının giderilmesinin yanı sıra öksürüğe de iyi geldiği düşünülen rezene çayının uçucu bileşenlerinden olan anetol ve fenkonun, solunum yollarını rahatlattığı düşünülür. Vücutta bulunan patojenlere karşı immün sistemi destekler. Balgam söktürücü etkisinin yanı sıra burun kanallarının açılmasında da etkilidir. Boğaz ağrısı için gargara yapılarak kullanılabilir. Bronşit gibi hastalıkların iyileştirilmesinde etkili olabilir.
  • Kan Basıncını Düzenler: Tansiyonun düzenlenmesinde etkili olduğu bilinen rezene çayı, içeriğindeki potasyum sayesinde gerilen damarları rahatlatır. Hipertansiyona iyi geldiği düşünülür.
  • Metabolizmayı Hızlandırır: Rezene bitkisinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinir. Yatmadan önce içilen bir bardak rezene çayı, gece boyunca metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sabah açlık hissinin de atlatılmasında etkili olduğundan diyet programıyla birlikte tüketilebilir.
  • Regl Sancılarını Azaltır:  Kadınların büyük bir kısmının yaşadığı regl sancıları, rahmin kasılmasından kaynaklanır. Yoğun ağrıya sebep olan bu durumun hafifletilmesi için rezene çayı tüketilebilir. Rezene çayı vücut kaslarının gevşemesine de yardımcı olarak, âdet dönemlerinin daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.
  • Baş Ağrısını Azaltır: Rezene çayının kas gevşetici etkisi nedeniyle baş ağrılarına da iyi geldiği düşünülür. Yapılan sınırlı çalışmalarda rezenenin santral etkili ağrı kesici etkisinin olduğu görülmüştür.
  • Anne Sütünü Artırır: Östrojen hormonunu uyardığı düşünülen ve galaktogog özelliğine sahip bir bitki olduğu bilinen rezene çayı, anne vücudunda daha fazla süt üretilmesini sağlayabilir. Sodyum ve potasyum mineralleri açısından zengin olması sebebiyle sıvı dengesini de sağlar. Emzirme döneminde rezene çayı kullanımı mutlaka hekim önerisiyle gerçekleşmelidir.
  • Bebeklerin Gaz Sancılarını Azaltır: Altı ay üzerindeki bebeklerin uyku düzeninin oluşmasında etkisi olduğu bilinen rezene çayı, bebeklere verilmeden önce mutlaka hekime danışılmalıdır.
  • Gözlerdeki Şişliği Giderir: Rezene çayının demlendikten sonra soğutularak pamuk yardımıyla göz çevresine sürülmesi, gözlerdeki şişliklerin azaltılmasında etkilidir. 

Rezene etkileri arasında; östrojen hormonun salgılanmasına yardımcı olma, libidoyu arttırma, rahimde ortaya çıkan kasılmaların engellenmesi gibi pek çok etki yer alabilir. Adet döneminde yaşanan sancıların şiddeti azalır. Adet döneminin daha rahat geçmesine yardımcı olur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal