Impostor Sendromu Nedir?

Impostor sendromu olarak literatüre girmiş ve birçok ünlünün de yaşadığı bu sendromun nedenlerini ve ne olduğunu yazdık.

01.10.2019-15:45 - (Son Güncelleme: 01.10.2019-15:43)

Albert Einstein, David Bowie'de dahi görülen ve sıklıkla yaşayabileceğiniz bu sendromun sebeplerini ve nasıl ortaya çıktığını anlattık.

IMPOSTOR SENDROMU NEDİR?

Kişinin yeteneklerini görmezden gelmesi ve kendini yetersiz düşünmesi olarak belirtilen bu sendrom, gerçekte bir duygu durum bozukluğudur. Impostor sendromuna sahip insanlar, geçmişteki başarılarına karşın kendilerini yetersiz görüp bulundukları konuma şans eseri geldiklerine inanıyorlar. Bu inanların kendilerini yetersiz görmesi ise, devamlı olarak kendilerini başkalarıyla karşılaştırmaya ve kaygı bozukluğu yaşamalarına sebep oluyor. Kendilerinden kuşku duyan ve kendilerini adeta bir “sahtekar” olarak gören bu insanlar, bir gün herkesin onların gerçek başarısının sebebini anlayacağı endişesiyle kendilerini toplumdan izole ediyorlar. Impostor sendromu kadınlarda daha çok görülüyor. Ayrıca kariyerlerinde oldukça başarılı olan insanlarda da bu sendromunun görülme ihtimali çok daha fazla. Sendromun en önemli sebebinin ise aile olduğu düşünülüyor. Ailede başarı baskısı ile büyüyen insanlarda bu Impostor sendromuna daha çok rastlanıyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal