İdrarda Kanamanın Nedeni Nedir? Hangi İdrar Rengi Hangi Hastalığa Sebep Olur?

İdrar testi birçok hastalığın tespitinde yapılır. Bunun sebebi hastalıkların belirtileri idrarda belli olur. Peki idrarda kanama neden olur? Hangi idrar rengi hangi hastalığın habercisi olabilir? Kanama olduğunda ne yapmak gerekir? İşte merak ettikleriniz...

08.06.2019-13:11 - (Son Güncelleme: 08.06.2019-13:00)

İdrar rengi, bilhassa böbrek hastalığı gibi önemli sağık problemleri hakkında ip ucu verir. Vücudun sağlıklı bir biçimde çalıştığını anlamak adına idrarın hem kokusuna hem de rengine bakılır. Ayrıca idrar rengindeki değişiklikler; virüsler, yenen besinler ve ilaçlar sebebiyle de olabilir.

HANGİ İDRAR RENGİ HANGİ HASTALIKLARI GÖSTERİR?

Su gibi olan idrar rengi polidipsinin göstergesidir. Bu hastalar susuz kalma korkusu nedeniyle günde 20 litreden fazla su içerler. Aynı zamanda ADH hormonu olmayan şekersiz şeker hastalığı denilen kişilerin de idrar rengi su gibi olur.

Günlük yenen bazı besinler de idrar rengini etkiler. Örneğin böğürtlen ve kırmızı pancar yemek idrar renginin pembe ya da açık kırmızı olmasına sebep olur. 

- İdrardan sürekli kan gelmesi, prostat ve mesane gibi tümörlerin habercisi olabilir. Bu hastalıklarda tuvalete çıkıldığında böbreklerde bulunan taş ve kum rahatsızlıklarındaki gibi ağrı ve yanma belirtisi olmaz.

Aşırı koyu sarı renkteki idrar rengi ise böbreklerde taş ve kum olabileceğini gösterir. Aynı zamanda tuvalete çıkıldığında şiddetli ağrı ve sancıların da nedeni olur.

Sinir sitemini hasara uğratan ve cilt yüzeyinde de kendini belli eden genetik bir hastalık olan 'Porfiri'nin en bilindik belirtisi koyu mor idrar rengidir.

- Yeşil renk idrar ise psodomonans bakterisinin sebep olduğu enfeksiyon hastalığının belirtisidir.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal