Geriatrik Psikoloji Nedir? Yaşlanmanın Psikoloji Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yaşla beraber değişen psikolojik durum kişide ne gibi farklılıklar oluşturur? Yaşlanmaya bağlı fiziksel özellikler dışında psikolojik etkilerde görülen tablo nasıldır? Geriatrik psikoloji kimlerde görülür? Geriatrik psikoloji hakkında merak ettiklerinizi sizin için derledik.

06.08.2019-15:46 - (Son Güncelleme: 06.08.2019-15:34) Geriatrik Psikoloji Nedir? Yaşlanmanın Psikoloji Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

İnsan ömrünün uzaması ile beraber yaşlılık dönemi bedensel ve ruhsal sağlık problemleri özel bir önem kazanmaktadır. Günümüz dünyasında 65 yaş ve üzeri nüfusun tüm nüfusun -15′i dolaylarında, ülkemizde ise nüfusun ′u civarında olduğu tahmin edilmektedir.

YAŞLANMA BEYİN SAĞLIĞINI NASIL ETKİLER? 

Gelişmiş ülkelerde nüfusun en hızlı büyüyen kısmı 65 yaş ve üzeri yaşlardır. Bu yaş grubu bununla beraber psikiyatrik hastalık ve bedensel hastalıkların birbirine eşlik ettiği ek tanılı durumların en çok görüldüğü gruptur. 65 yaş üzeri toplumun en az % 25′inde psikiyatrik semptomlar olduğu öylenmektedir. Beyin atrofisi denilen, beyinde hacim kaybı, normal yaşlanmayla beraber gözlenen bir durumdur. Yaşla değişen beyindeki kimyasal iletkenlerin metabolizması ve üretiminde belirgin değişiklikler olduğu ortaya çıkmıştır. Beyindeki bu normal değişimler nedeniyle yaşla beraber bellek, dikkat, hareket, algılama gibi zihinsel işlevlerde kısmi bir kayıp gözlemlenir. Fakat bu kaybın ne kadarının doğal ve beklenen bir süreç olduğu, ne kadarının bir beyin hastalığına işaret edeceğini gözlemek titiz bir muayene gerektirir.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal