Beyin Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyin ameliyatı her cerrahi operasyon gibi oldukça önemlidir. Başarılı bir beyin ameliyatı sonrasında kişinin kendine bakımı bu süreçte çok önemlidir. Peki beyin ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler? Sizler için araştırdık…

06.08.2019-15:33 - (Son Güncelleme: 07.05.2021-11:29) Beyin Ameliyatı Sonrası  Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başarılı bir beyin ameliyatı geçirdiniz ve ev yaşamınıza geri dönüyorsunuz. Hastanede kaldığının süre boyunca kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Evdeki sürecin nasıl olması hakkında endişeleri olanlar için beyin ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri araştırdık. 

BEYİN AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

İyileşmeniz hızlandıkça daha önce keyifle yaptığınız aktivitelere dönüş süreniz de aynı oranda hızlanacak ve bu durum sizi oldukça motive edecek. Ameliyat sonrasında her geçen gün kendinizi daha iyi ve daha güçlü hissedeceksiniz. Bu süreç için ise öncelikle biraz sabırlı olmanız gerek.

Birçok insan ameliyat sonrasında sinirli, gergin veya depresif durumlar yaşayabiliyor. Eğer siz de aynı duygular içindeyseniz bunun geçici ve olağan bir durum olduğunu unutmamalısınız. Duygularınızı sevdiklerinizle paylaşmanız bu dönemi rahat ve çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Yaşam Alışkanlıklarınıza Dikkat! 

Ameliyat sonrasında daha hızlı iyileşmek ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için yaşam alışkanlıklarınızda bazı noktalara daha titiz davranmalısınız. 

Sık Sık ve Küçük Porsiyonlar Halinde Beslenin 

Özellikle İlk haftalarda iştahsız olmanız son derece normal bir durum. İlk 1 ay sık sık ve küçük porsiyonlarla halinde bir şeyler tüketin. Diyabet hastalığınız ve tansiyonunuz yoksa, aşırıya kaçmadan her şeyi yiyebilirsiniz.

Bol Bol Su İçmeye Dikkat Edin

İlk 1 aydan sonra diyetisyeninizin önereceği ve kalp sağlığına uygun beslenmeye de her zaman özen gösterin.

Hareketleriniz Kontrollü Olsun

İlk 2 ay hareketlerinizi kontrol altına almanızda fayda var. Bunun nedeni ise ameliyat sırasında size yapılmış olan işlemin daha yeni olması. Çünkü yanlış hareketleriniz her hangi bir yanlış harekete beraberinde istenmeyen nedenlere sebep olur.

Bunun için evdeki ilk gününüzü dinlenerek geçirin. Ancak bunu yatakta yatmaktan çok, koltukta oturup ayaklarınızı bir pufun üzerine uzatarak yapın.

Diğer Dikkat Etmeniz Gerekenler İse Şunlar:

-Omuz seviyesinin üzerindeki nesnelere uzanmayın.

-Eğilirken belinizden değil, dizinizden eğilin.

-Oturduğunuz yerden kalkarken kollarınız yerine bacak kaslarınızı kullanın.

-İlk 2 haftada günde 1 kez bir kat, daha sonraları ise giderek artan oranlarda merdiven çıkabilirsiniz.

-En az 1 ay süreyle 5 kilodan fazla ağırlık kaldırmamaya da dikkat edin.

-İlaçlarınızı zamanında alın

-İlaçlarınızı düzenli ve zamanında alın. Eğer bir dozu almayı unutursanız bir sonraki sefer 2 doz birden almayın.

-Her gün yürüyün

-Çok sıcak ve çok soğuk havalar dışında, her gün düzenli olarak yürümeye çalışın. Yürüyüş parkurunuz yokuş değil, düz olsun. İlk ay yanınızda bir refakatçi bulunmasına dikkat edin.

-Yürüyüşler sırasında hızınızı yanınızdaki refakatçi ile nefes nefese kalmadan rahatça konuşabilecek bir tempoya ayarlayın. İlk haftalarda 15 dakikalık yürüyüşlere her hafta 5 dakika ilave edin. 2 ay sonunda, durmadan 45 dakika yürüyecek duruma gelmelisiniz.

-Her Sabah Tartılın 

Her sabah aynı tartıda ve benzer kıyafetlerle düzenli olarak tartılın. Günlük 1-1.5 kilodan fazla oynama varsa, bundan mutlaka kardiyak rehabilitasyon hemşirenizi haberdar edin.

-Göğüs Korsenizi 2 Ay Kullanın 

Göğüs korsenizi 2 ay boyunca kullanın. Özellikle öksürürken ve hapşırırken korsenizin önünü ellerinizle birleştirin. Emboli engelleyici çoraplarınızı gündüz sürekli giyin. Çoraplarınızı gece yatarken çıkartabilirsiniz. Ancak sabah yataktan kalkmadan önce giymeyi unutmayın.

-İlk 2 Ay Araba Kullanmayın 

İlk 2 ay araba kullanmayın. Bu süre içinde arka koltukta oturun. Uzun yolculuklardan kaçının ve 1 saati aşan yolculuklarda ayaklarınızı uzatın. Yolculuğa çıkmadan önce çoraplarınızı mutlaka giyin.

-Solunum Egzersizlerine Devam Edin

Size verilen solunum egzersiz cihazını evde de kullanın. Bu cihazla her gün 6-7 kez ve her seferinde 10-15 üfleme yapın. Üflemeler arasında dinlenin. Dikkatli olun, çok sık üflemeler baş dönmesi ve göz kararmasına yol açabilir.

İstirahat halinde gelen veya eforla gelip geçmeyen, uykudan uyandıran ve oturup nefes almaya zorlayan nefes darlığı durumunda kardiyak rehabilitasyon hemşirenizi veya doktorunuzu arayın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal