Frenk Kimyonu Nedir?

Frenk kimyonu, frenk kimyonu nerede yetişir, kimyon tohumu, kimyon bitkisi, kimyon nedir, keraviye, kakule konuları ile ilgili detaylar haberimizde...

18.05.2018-11:49 - (Son Güncelleme: 18.05.2018-11:44) Frenk Kimyonu Nedir?

Frenk kimyonu, frenk kimyonu nerede yetişir, kimyon tohumu, kimyon bitkisi, kimyon nedir, keraviye, kakule ile ilgili detaylar haberimizde...

Frenk kimyonu ortalama olarak 30-100 cm uzunluğa ulaşabilen, maydanozgiller ailesinden fakat yabani nitelikte otsu bir bitkidir. İki yıllık bir bitkidir. Gövdesi ince şekilde olup yaz aylarında şemsiyeye benzer çiçek açmaktadır. Çiçekleri beyaz renkli az da sarıya dönüktür. Karbon ve limonun maddelerinden oluşmaktadır. Frenk kimyonu: Karaman kimyonu, Keraviye, Kimyon-u berri, Ermeni kim, Nemse kimyonu, Carum Carvi gibi isimlerle de bilinmektedir. Özellikle de sindirim sistemine iyi gelmesi sebebiyle kimyon ismi verilmiştir.

Güzel kokusu ve şemsiye görünümüyle yaz aylarında kolayca fark edilmektedir. Yumuşak ve nemli toprakları sevmektedir. Tohumlarını dökerek çoğalır. Yaprakları ve kökü besin olarak tüketilmektedir ve bazı yerlerde tohumları etli yemeklerde kullanılmaktadır. Frenk kimyonunun asıl olarak Asya ve Avrupa'da yetiştiği tahmin edilmektedir. Ülkemizde genelde Doğu Anadolu bölgesinde görülmektedir. Bu bitki kurutup da kullanılmaktadır. Taş Devri, Eski Mısır'a ait anıt mezarlarında ve mağaralarda bu bitkinin kalıntılarına ulaşılmıştır.

FRENK KİMYONU FAYDALARI NELERDİR?

Frenk kimyonunun faydaları şunlardır:

Diyareyi (ishali) önler, sindirimi kolaylaştırır, kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir, iştahı açar, mideyi rahatlatır, karın ağrılarına iyi gelir, idrar söktürücüdür ve bronşit hastalarına iyi gelmektedir. Kramp giderici, balgam söktürücü ve mikrop kırıcı özelliği de bulunmaktadır.

Frenk kimyonu şu şekilde kullanılır:

Tohumlar oldukları gibi çiğnenebilir ya da tohumlarını bir tatlı kaşığı kadar alıp ezin, ardından üzerine bir su bardağı kaynar su dökün, 10-15 dakika bekleyin. Sonunda oluşan infüzyonu düzenli şekilde günde 3 bardak için.

FRENK KİMYONUNUN YAN ETKİLEİR NELERDİR?

Belirgin bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketimi sonucunda bağırsak sorunlarına yol açabilir. Gastrit, reflü, ülser, diyabet, kalp, damar gibi hastalığı bulunan bireylerin dikkatli bir şekilde kullanması tavsiye edilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal