Dna Testi Nasıl Yapılır?

DNA testi nedir? DNA testi nasıl yapılır? Nerelerde kullanılır? DNA testi için merak edilen soruları ve soruların cevaplarını derledik..

04.06.2018-14:29 - (Son Güncelleme: 04.05.2021-10:05) Dna Testi Nasıl Yapılır?

DNA testi, günümüzde birçok yerde yaygın olarak kullanılan testlerden biridir. Peki, DNA testi nedir? DNA testi nasıl yapılır?

DNA TESTİ NEDİR?

DNA testi, her hücre içinde bulunan ve her canlının organizmasına ait genetik bilgiler taşıyan yapının detaylı olarak incelenmesidir. İnsan; 46 kromozoma sahiptir. Bu kromozomların yarısı anneden, yarısı babadan gelir. Genetik olarak var olan bütün özellikler DNA testinde ortaya çıkar.

DNA testi; kişilerin var olan tüm özelliklerine dayanarak yapılan, tıpkı parmak izi ile kimlik belirlemede olduğu gibi, her insanda şifrelenmiş olarak bulunan DNA diziliminin incelenmesi prosedürüdür. Her insana özgü olan % 0.1’lik farklılık bu testin en önemli belirleyicisidir.

DNA TESTİ NASIL YAPILIR?

DNA testi, DNA’nın biyolojik bir numuneden çıkarılması ve saflaştırılması işlemi ile başlar.

DNA, insandan alınan çok çeşitli numunelerde bulunabilir ve farklı teknikler kullanılarak bu numuneler ayrılabilir. Numunenin ayrıştırılabilmesi için seçilecek özel teknikler, genellikle kişiden alınan numunenin büyüklüğüne ve toplanan DNA miktarına bağlıdır. Vakaların büyük çoğunluğunda kan örneği veya yanak içinden alınan sıvı örneği kullanılır. Özellikle prenatal DNA testleri, az miktarda örnek ile de yapılabilir. Gerekli numune türüne bağlı olarak, DNA testi numune alınma aşaması önemlidir ve uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

DNA TESTİ NERELERDE KULLANILIR?

Kriminal davaların çözümü için kullanılır.

Adli vakalarda suçluların yakalanmasına yönelik olarak kriminal amaçlı olarak DNA testi kullanılır. Olay yerinden toplanan kanıtlarda kan, sperm, tükürük, ter gibi sıvıları içeren maddeler bulunarak, bunların üzerinde DNA taraması yapılır ve DNA veri tabanında daha önce kayıt varsa suçlulara ya da ilgili kişilere bu şekilde ulaşılır. Adli davaların çözümünde DNA testi büyük önem taşır ve bir numaralı kanıt olarak dosyalara kaydedilir.

Genetik hastalıkların belirlenmesi için kullanılır.

Tıbbi alanda yapılan son araştırmalar sayesinde çok farklı alanda kapsamlı olarak değerlendirilen hastalıklarla ilgili genetik markerler belirlenmiştir. Bu markerler sayesinde genel sağlık koşullarını iyileştirme, hastalıklara olan eğilimleri kısa sürede belirleme amacıyla bir kişinin özelliklerinin değerlendirilmesi için genetik markerler taranır. Hastalıklarla ilgili olarak belirlenmiş olan bu genetik markerlere sahip olmak demek, mutlaka bir kişinin bu hastalıkları geliştireceği anlamına gelmez. Amaç sadece bu kişinin söz konusu olan genetik hastalığı/hastalıkları geliştirme ya da taşıma konusundaki risk düzeyini belirleyebilmektir.

Soy ağacı belirlenmesi için kullanılabilir.

DNA, insanların geçmişleri ile ilgili çok fazla detayı da içerir. Soy Ağacı testi ile bu detaylar belirlenip, aslında soy olarak ataların nereden geldiğini bulmak da artık mümkün olmaktadır.

Soy Ağacı DNA testi ile, genetik tarihinizde bulunan 176 bölge taranır. Bu tarama sonucunda biyocoğrafik harita belirlenir ve 4 kurucu halk grubundan hangisine daha yakın olduğunuz ortaya çıkar.

Avrupalı: Avrupalı, Ortadoğulu ve Güney Asyalıları içerir

Doğu Asyalı: Japon, Çin, Kore ve Pasifik adaları toplumlarını içerir

Afrikalı: Afrika’nın Sahra altı bölgesindeki toplumları içerir

Kızılderili: Kuzey, Güney ve Orta Amerika’daki toplumları içerir

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal