Coronavirüsün Yaşlılar Üzerindeki Psikolojik Etkisi

Coronavirüsünden hem fizyolojik hem de psikolojik olarak en çok etkilenen 65 yaş ve üstü yaşlılar oldu. Bulaşıcılığı önlemek ve korumak adına 65 yaş üstü kişilere evden çıkma yasağının gelmesiyle beraber sosyal medyada yaşlıları rencide edici tarzda videolar yayınlanmaya başladı.

27.03.2020-17:55 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-17:39) Coronavirüsün Yaşlılar Üzerindeki Psikolojik Etkisi

Kişiye sorgulayıcı tarzda sorular sorulması; suçlanma, utanç durumuna düşme ve mahcubiyet duygusunun artmasına sebep olmaktadır. Kişi kendisini virüsün suçlusu gibi hissetmekle beraber yasağa karşı dışarıda olması da suçluluk duygusu gelişimine sebep olur. Coronavirüsünün artan yaş ile birlikte hem fizyolojik etkileri kişilerde tedirginliğe neden olurken hem de yaşadıkları psikolojik baskılar kişilerde kaygı ve depresif belirtilerin artmasına sebep olmaktadır. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

YARDIMCI OLMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Video çekip karşımızdaki kişiyi mahcup yerine ilk olarak yasağın sebebini bilmelerini sağlamak çok önemli. Unutulmamalıdır ki yaşlılarımız bizler gibi sosyal medyayı aktif kullanmıyor, bizler kadar süreci yakından takip edemiyor, bilmiyor olabilirler bu nedenle onlara bu süreci anlatmak hepimizin görevi.

Yasak kelimesinin kulağa hoş gelmediği ortada olan bir gerçek, ancak bu yasağın nedeninin, onları virüsün zararlı etkisinden korumak olduğunun belirtilmesi, bunu bir yasak olarak görmek yerine evimizin sokaklardan daha güvenli olduğu ve virüsten korunmak için en etkili yöntem olduğu bilgisini vermek önemlidir. İhtiyaçlarının olması dahilinde dışarı çıkmak yerine belediyelerin hizmet numaralarından yardım almaları gerektiği hatırlatılmalı, en etkili virüsten korunma yolunun evden çıkmamak olduğu ve bunun sadece kendileri için değil herkes için önemli olduğu uygun bir dil kullanılarak anlatılmalı.

Unutulmamalıdır ki; şu anda uygulanan 65 yaş üstü evden çıkma yasağı yaşlılarımız virüsü bulaştırdığı için değil, virüs onlara bulaşmasın diye koruma ve önlem amaçlı konulmuştur. Yine unutmayalım ki; kendimize ne şekilde davranılmasını istiyorsak, karşımızdaki insanlara da öyle yaklaşmak, empati kurmak, yaş ile birlikte duygusal hassasiyetin arttığını bilerek ona göre davranmak önemlidir.

Yalnızca 65 yaş üstü değil, herkesin sosyal izolasyona özen göstermesi oldukça önemlidir. Evden zorunda olmadıkça çıkılmamalı, virüsün zararlı etkilerinden korunmak için en etkili yol olduğu unutulmamalı ve yaş gözetmeksizin herkese bu konuda hatırlatma yapılması gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal