17 Eylül 2019
  • Istanbul 29.44°
  • Ankara 27.22°
  • Izmir 29°
İmsak 05:13
Güneş 06:39
Öğle 13:04
İkindi 16:33
Akşam 19:19
Yatsı 20:39
BIST101.092
Dolar5,7292
Euro6,3197
Altın276,7613

Çay ve Kahve Akciğer Kanseri Riskini Arttırıyor

ABD'deki bir araştırma, depresyon, kalp krizi ve bazı kanser türlerinin oluşma ve gelişme olasılığını azalttığı bilinen çay ve kahvenin, günde en az iki fincan içildiğinde sigara tiryakisi olmayanlarda bile akciğer kanseri riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Çay ve Kahve Akciğer Kanseri Riskini Arttırıyor

Çay ve Kahve Akciğer Kanseri Riskini Arttırıyor

Çay ve kahve kanser yapar mı? Akciğer kanseri hangi nedenlerle oluşur? 

DENEKLER 8 YIL TAKİP EDİLDİ

ABD'de Vanderbilt Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Jingjing Zhu liderliğinde yürütülen araştırma kapsamında ABD ve Asya'da 1,2 milyon kişinin katıldığı 17 farklı araştırmanın verileri incelendi. Katılımcıların ortalama 8,6 yıl boyunca takip edildiği ve 20 bin 500'den fazlasının süreç içinde akciğer kanserine yakalandığı belirtildi.

Uzmanlar, sigara içmeyenler için günde iki ya da daha fazla fincan kahvenin, akciğer kanseri riskini yüzde 41, iki ya da daha fazla bardak çayın da yüzde 37 oranında artırdığı sonucuna vardı.

YÜZDE 15 DAHA YÜKSEK

Risk oranında, kişinin yaşı, ırkı ve içtiği kahvenin türüne göre önemli bir değişiklik gözlenmediği, bilhassa kafeinsiz kahvenin, kafeinli olandan yüzde 15 daha yüksek risk oranıyla ilişkilendirildiği kaydedildi. Zhu, araştırmalarının gözleme dayalı olduğuna, kahve ile akciğer kanseri arasındaki neden sonuç ilişkisini tam olarak bilmediklerine işaret ederek, kavurma aşamasında ortaya çıkan bir durumun riski artırıyor olabileceğini aktardı.

Araştırmanın bulguları, Amerikan Kanser Araştırma Derneği'nin 31 Mart'ta düzenlenen yıllık toplantısında sunuldu.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Yorum Yaz

Diğer Sağlık Haberleri