Buzlu ve Dondurulmuş Gıdalara Dikkat!

Yaz aylarında sıcağın etkisiyle kendimizi buzlu ve dondurulmuş gıdalara veririz. Özellikle dondurmalar vazgeçilmezimizdir. Uzmanlar buz ve dondurulmuş besinler konusunda uyarıyor. Gıda zehirlenmeleri en çok bu dönemlerde gerçekleşiyor.

23.07.2019-13:04 - (Son Güncelleme: 23.07.2019-12:48) Buzlu ve Dondurulmuş Gıdalara Dikkat!

Yazın tüketimi artan buz ve dondurmanın besin zehirlenmesi riskini en sık tetikleyen şeyler olduğu konusunda uzmanlar uyarıyor. 

BUZLU GIDALARA DİKKAT!

Çocuk, Sindirim, Karaciğer ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu. "Buz genellikle çok temiz sudan hazırlanmaz. Buzu ya çeşme suyu ya da başka kaynaklardan yaparlar. Buz yapılan suyun içindeki mikroplar ve kimyasallar da gıdalara bağlı zararlı etkilerin ortaya çıkmasına sebep olur” dedi.

Et, balık, tavuk grubu veya dondurma süt peynir grubu yiyecekler çok kolay mikropları üreterek gıda zehirlenmesine sebep oluyor. Ancak besin zehirlenmesi sadece mikroba bağlı olarak değil, mikropların ürettiği toksinler nedeniyle de gerçekleşebiliyor.

BELİRTİLER KUSMA, BULANTI

En belirgin şikayetlerin kas ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Pehlivanoğlu, “ Toksinler vücuda girdikten kısa bir sürede zararlı etkiyi göstermeye başlar. Örneğin bozuk balık yediğinizde, 6 ila 8 saat içinde kaslarınızda ağrı hisseder bulantı, kusma, ishal daha sonra da ateş eşlik eder. Bu şekilde kişi kendini susuzluk kısır döngüsü içinde bulur. Hele de çocuksa komaya doğru giden ağır bir tabloya dönüşür.

 

TUZLU PİRİNÇ ÇORBASI EN İYİ TEDAVİ

Pratik bir tedavi bilgisi olaraksa annelerimizin geleneksel tuzlu pirinç çorbası en iyi besin zehirlenmesi tedavisidir. İçinde pirinç ve tuz olmalı. Az az sık sık vermeliyiz. Susuzluğu ve elektrolit dengesizliğini ortadan kaldırmalıyız. Pirinç çorbasını yapamayanlar için bir diğer pratik yol ise, 1 litre suya birer tatlı kaşığı şeker, tuz ve karbonatı karıştırıp çocuğa ya da yetişkinlere az ve sık vermek gerekiyor. Bu şeklide besin zehirlenmesinden birkaç saat içerisinde kurtulmak mümkün" diye konuştu.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal