Boza Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kışın severek içtiğimiz boza, sağlık açısından oldukça faydalı bir içecek. Peki evde boza nasıl yapılır? Faydaları nedir?

12.01.2019-13:21 - (Son Güncelleme: 12.01.2019-13:15) Boza Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kışın severek içtiğimiz boza, sağlık açısından oldukça faydalı bir içecek. Peki evde boza nasıl yapılır? Faydaları nedir? İşte yanıtlar...

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR

Darı irmiği veya un, şeker ve su bazlı bir içecek olan boza, içerdiği demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı. Bozada bulunan bakteriler hem kolon kanseri riskini düşürüyor hem de kısa vadede kabızlığa iyi geliyor. Bozanın fermantasyonu sırasında yapısında üreyen yararlı laktat bakterileri bağırsak sağlığı için çok önemli.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIR

Öksürük kesici özelliği bulunan boza kansere karşı bir savaşçıdır. Anne sütünü arttıran ve özellikle gelişim dönemindeki çocukların kemik sağlıklarını koruyan bir kalsiyum deposudur. Enerji verir ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.

CİLDE FAYDALIDIR

Bozanın diğer bir faydası ise cilt güzelliği için kullanılmasıdır. Enerji veren bir besin olan boza, içerisindeki bileşiklerden dolayı enerji korunmasını sağlar ve strese karşı savaşır.

Ev yapımı boza tarifi için gerekli malzemeler;

- 3 su bardağı bulgur

- 2 kahve fincanı kadar pirinç

- 3 su bardağı toz şeker

- Maya

- Kap

Yapılışı;

- Bulgurlarınızı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlanma işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencere ye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın.

- Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığını bu karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz. Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir.

- Tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal