Bebeklere Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Bebeklerin tuvalet ile ne zaman tanışması gerektiğine ilişkin bir çok faklı düşünce bulunmakta. Bir çok anne çocuğuna ne zaman tuvalet eğitimi vermesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

14.02.2019-15:55 - (Son Güncelleme: 14.02.2019-16:31) Bebeklere Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Bebeklerin tuvalet ile ne zaman tanışması gerektiğine ilişkin bir çok faklı düşünce bulunmakta. Bir çok anne çocuğuna ne zaman tuvalet eğitimi vermesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Bebeklerin boşaltım sistemi 18 aylık olduklarında tamamen gelişmiş bir duruma gelir. Bu nedenle çocuk gelişimi uzmanları bebeklere tuvalet eğitimi verilebilmesi için bebeğin en azından 18 aylık olmaları gerektiğini söylüyor.

Bunun yanında uzmanlar her çocuğun tuvalet eğitimi alabilmesinin farklı zamanlarda gerçekleşebileceğini de belirtmekte. Bazı çocuklar 18 aylıkken tuvalet eğitimi alabilirken, bazı çocukların bu eğitim 3 yaşına kadar ertelenebilir. Çocuk gelişimi uzmanları henüz bu eğitimi almaya hazır olmayan bebeklerin zorlanmaması gerektiğini ve bebeğe ısrarcı bir tavırla yaklaşılmaması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde hazır bulunmayan bebek tuvalet eğitimine zorlandığında sindirim sorunları yaşayabiliyor.

Tuvalet eğitimi için uygun zamanı nasıl anlarsınız?

Bebeğin bezinin uzun süre kuru kalması, bebeğin mesanesini kontrol edebilmeye başladığına işarettir.

Bebek aniden durup, yüzünde bir şeye konsantre oluyormuş gibi bir ifade oluyorsa, bebek ya tuvaletini yapmaya çalışıyor ya da tuvaletini tutmaya çalışıyordur. Bu durumda hemen bebeğinizin bezini kontrol edin. Eğer gerçekten mesanesinde bir hareketlilik söz konusuysa bebek bu hareketlerinin farkına varmaya başlamıştır ve tuvaletini kontrol etmeye uğraşıyordurç

Pantolon ya da iç çamaşırlarını yardım almadan kendiliğinden indirebiliyorsa, bebek sizin yardımınıza ihtiyacı olmadan tuvaletini yapmaya hazırdır.

“Lazımlık, çiş” gibi kelimeleri anlayabiliyorsa, bebek tuvalet ile alakalı kavramları kavrayabilecek seviyeye ulaşmıştır ve mesane fonksiyonlarını algılıyordur.

Tuvaleti olduğunu size anlatmaya çalışması, bebeğin tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren en temel ve önemli işarettir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal