Baş Boyun Kanseri Nedir? - Risk Faktörleri Nelerdir?

Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 6. sırada olan baş ve boyun kanserler, dünyada görülen kanserlerin yüzde 10'unu oluşturuyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ümit Tunçel, baş boyun cerrahisi ve kanserleri ile ilgili farkındalığı arttıran bilgiler verdi.

25.02.2019-18:13 - (Son Güncelleme: 25.02.2019-18:07) Baş Boyun Kanseri Nedir? - Risk Faktörleri Nelerdir?

Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 6. sırada olan baş ve boyun kanserler, dünyada görülen kanserlerin yüzde 10'unu oluşturuyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ümit Tunçel, baş boyun cerrahisi ve kanserleri ile ilgili farkındalığı arttıran bilgiler verdi. İşte detaylar...

Erken Tanı Önemli

Basit bir ses kısıklığı ya da ağız içinde önemsenmeyen bir yara baş boyun kanserlerinin belirtilerinden biri olabilir. Özellikle geç tanı aldığında hayat kaybına neden olan bu kanser türü; tütün, sigara ve alkol kullanımıyla da ilişkili durumda.

Grip Zannedebilirsiniz

Ses kısıklığınız, ağız içinde geçmeyen yaranız, başlarda size soğuk algınlığının varlığını düşündürebilir ancak geçmeyen boğaz ya da boyun şişlikleriniz varsa baş boyun kanserlerinden şüphelenmeniz gerekir. Ciltteki değişiklikler ve kanama da bu kanser türünün belirtilerindendir. Başta basit bir enfeksiyon ya da grip sanılabilecek hastalık, zamanında bir uzmana başvurulmazsa çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Baş- boyun cerrahisinde erken tanı hayat kurtarıcıdır. Baş -boyun kanserleri arasında en sık rastlanılan gırtlak kanseridir. Alt yutak, dudak kanserleri, boğaz bölge, tükürük bezi ve glomus tümörleri diğer baş boyun kanseri türleri arasındadır.

Risk Faktörleri

- Sigara ve alkol,

- Viral enfeksiyonlar

- Boğaz reflüsü

- Genetik yatkınlık,

- Çevresel, kültürel ve mesleki faktörler

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal