15.Hafta Gebelik

15.haftalık gebelik ile beraber hem anne karnındaki bebekte hem de anne adayında çeşitli, değişiklikler meydana gelir.Peki hamilelikte 15. haftada neler oluyor?İşte Kadın Doğum Uzmanın verdikleri bilgiler;

25.04.2018-09:50 - (Son Güncelleme: 25.04.2018-09:51) 15.Hafta Gebelik

15.haftalık gebelik ile beraber hem anne karnındaki bebekte hem de anne adayında çeşitli, değişiklikler meydana gelir.Peki hamilelikte 15. haftada neler oluyor?İşte Kadın Doğum Uzmanın verdikleri bilgiler;

15.HAFTA HAMİLELİK DÖNEMİNDE ANNE ADAYINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Anne adayı 15. haftada artık rahmini eliyle dışardan hissedebilir. Hatta anne adayı elini karnına koyarsa, top şekline bir kitle fark edecektir. Bebek, tam olarak buradadır.  Gelecek haftalar içerisinde artık bebeğiniz, varlığını tam olarak belli edecek kadar büyüyecek. Şayet anne adayının henüz ilk gebeliği ise, bebeğin hareketlerini hissetmesi zor olabilir. Bunun için birkaç hafta daha beklemesi gerekmektedir. Etrafınızda bu haftalarda bebeğin tekmesini ve hareketlerini hissettiğini söyleyen yakınlarınız varsa, korkmayınız. Bahsi geçen hareketler 14. haftada olduğu gibi bağırsak hareketleridir.

Gebe olan anne adayları bol bol su içmeye dikkat etmelidir. Metabolizma için gebelerde ayrı bir önem taşır. Günlük olarak en az 7 bardak su içmeye ve sıvı gıdalar almaya dikkat etmeniz gerekir. Şayet yaz mevsimlerinde gebeliğinizi yaşıyorsanız bu oranı daha da arttırmalısınız.  İdrar renginin açık olması, sıvı gereksinimi yeterince karşıladığınızı gösterir.

Rahim pelvis kemiğinin yani leğen kemiği üzerine çıkması ile anne adayına karnı iyice fark edilebilir düzeydedir. Anne, rahmini eli ile hissedebilir. Ancak her hamilelikle aynı haftada karnın büyüklüğü ve görüntüsü elbette ki farklıdır.  Burada mühim olan, karnın ne kadar büyüdüğü değildir. Önemli olan, rahmin içindeki bebeğin boyutudur.  Özellikle de daha önce doğum hikayesi olan annelerin karın kasları, doğum yapmamış olanlara göre daha gevşektir. Bu sebeple karın boyutları daha büyük olabilmektedir.

  1. haftada artık elleri ve ayakları ultrasonla oldukça kolay bir şekilde ayırt edilebilir duruma gelmiştir. 15. haftadan sonra artık ultrason ölçümlerinde baş popo mesafesi kullanmak terk edilir.Bu ölçümler yerine:
  • baş çevresi (BPD),
  • karın çevresi (AC),
  • uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçümleri ile gelişim belirlenir.

15. gebelik haftası itibari ile, bebeğin sinir sistemi ve eklem gelişimleri artık tamamlanmaya yakın olduğu için, ultrason uygulanırken bebeğin kafasını dik tuttuğu, hareket ettiği fark edilebilir. Fakat bu haftalarda anne adayları bu hareketleri hissedemeyebilir.

15. HAFTA HAMİLELİK DÖNEMİNDE BEBEKTE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

15. hafta itibari ile, bebeğin kemik ve kas dokusu daha hızlı gelişme gösterecektir. Gene bu haftada bebeğin cildi oldukça şeffaf bir yapıdadır. Yüzünde damar yapıları oldukça belirgindir. 15. haftada lanugo denilen tüyler gelişir. Bu tüyler, ipeksi bir yapıdadır ve bebeğin yüzünde gelişir. Lanugolar 26. haftada dökülecektir.

15. gebelik haftasının bitimine doğru, ultrasonda erkek bebeklerin cinsiyetinin belirlenmesi mümkündür. Fakat her bebeğin cinsiyeti bu haftada belirlenemeyebilir. Cinsiyeti belirleyebilmek birçok faktöre bağlıdır. Bunlar:

  • Bebeğin anne karnındaki pozisyonu,
  • Cinsiyeti,
  • Ultrason aletinin özellikleri,
  • Ultrasonu uygulayan kişinin deneyimidir.

Bebeğin cinsiyetinin önemi ise, kız bebeklerinin daha geç tespit edilmesidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal