Sağlık Bakanlığından Corona Virüsü Bilgilendirmesi

Sağlık Bakanlığı, akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkelerin, yeni corona virüs (2019-nCoV) için de geçerli olduğu bildirildi. Peki, corona virüsünden nasıl korunuruz? Detaylar haberimizde…

05.02.2020-11:12 - (Son Güncelleme: 05.02.2020-11:14) Sağlık Bakanlığından Corona Virüsü Bilgilendirmesi

Corona virüsünün henüz geliştirilmiş bir aşısının bulunmadığı, bulaşma şekli ile kuluçka süresinin net olarak bilinmediği, 2-14 gün arasında olduğu düşünülüyor. Bakanlığın internet sitesinde yer alan yanıtlarda, soğuk algınlığına neden olan coronavirüsün her yıl genellikle mevsimsel grip döneminde görüldüğüne işaret edildi. İnsanlarda dolaşımda olan ve çoğu soğuk algınlığına neden olan koronavirüs alt tipleri "HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV" olarak sıralandı. Koronavirüslerin, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi ağır hastalıklara da sebep olduğu belirtildi.

KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNURUZ?

SARS ve MERS hastalıklarına karşı alınan önlemler sayesinde hastalıkların görülme sıklığının azaldığı ifade edilerek, Türkiye'de 2014'te bir MERS-CoV vakası görüldüğü, bunun dışında şu ana kadar başka bir vakaya rastlanmadığı vurgulandı. Koronavirüslerin, ilk kaynağının hayvanlar olduğu, sonrasında ise insandan insana geçen solunum yolu enfeksiyonuna neden olabildiği kaydedildi. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV'un misk kedilerinden, MERS-CoV'un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığının ortaya çıktığı belirtilerek, henüz insanlara bulaşmamış, ancak hayvanlarda saptanan birçok corona virüs mevcut olduğu ifade edildi.

DAHA ÖNCE İNSANLARDA TESPİT EDİLMEMİŞ YENİ BİR CORONAVİRÜS...

Yeni corona virüsün (2019-nCoV) daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir corona virüs alt tipi olduğu ve 7 Ocak 2020'de tanımlandığı kaydedildi. Bu corona virüsün kesin kaynağının bilinmediği belirtilerek, erken dönemde bildirilen ilk olguların, Çin'in Wuhan kentinin güneyindeki Wuhan Güney Çin Deniz Ürünleri Şehir Pazarı çalışanlarında bildirilmesinin, virüsün muhtemelen bir hayvan kaynağından ortaya çıktığını düşündürdüğü ifade edildi. Sağlık Bakanlığının bilgilendirmesinde, yeni corona virüsün bulaşma şeklinin tam olarak bilinmediğine işaret edilerek, hayvanlardan insana bulaşmasının yanı sıra, insandan insana damlacık yoluyla bulaştığının varsayıldığı belirtildi.

EN ÇOK KARŞILAŞILAN BELİRTİLER

Konuyla ilgili diğer sorulara verilen yanıtlar ise şu şekilde: "En çok karşılaşılan belirtiler ise ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Ancak şiddetli olgularda pnömoni, ağır akut solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir. Eldeki veriler, yaşlı ve eşlik eden hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiğini göstermektedir. Yeni corona virüs enfeksiyonunun yoğun olarak görüldüğü bölgelerden ülkemize gelen ve herhangi bir solunum yolu semptomu gösteren kişiler, uygun şartlarda izole edilerek, hastalık olasılığı açısından değerlendirilmekte ve solunum numunesi alınmaktadır. Bu kapsamda değerlendirilen vakalarda şu ana kadar yeni corona virüs hastalığı saptanmamıştır.

HASTALIĞA YAKALANMAMAK İÇİN ÖNERİLER

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkelerin yeni corona virüs için de geçerli olduğu ifade edilerek, bu öneriler şöyle sıralandı:

"El hijyenine dikkat edilmesi, ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektan kullanılması, eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemesi, hasta insanlarla temastan kaçınılması, özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra ellerin sık sık yıkanması, öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve yüzün iyice kapatılması, mümkünse tıbbi maske kullanması."

ÇİĞ VEYA AZ PİŞMİŞ ETLERİ TÜKETMEYİN!

Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılması, iyi pişmiş yiyeceklerin tercih edilmesi, çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi yüksek riskli alanlardan kaçınılması önerildi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal