Çin'de İlk Corona Virüs Uyarısını Yapan Ancak Susturulan Doktor Da Hastalığa Yakalandı

ABD basını, Çin'de coronavirüsle ilgili ilk uyarıyı yapan doktorla bu konuda onunla sohbet eden meslektaşlarının polis tarafından hedef alındığını iddia etti.

04.02.2020-17:30 - (Son Güncelleme: 04.02.2020-17:33) Çin'de İlk Corona Virüs Uyarısını Yapan Ancak Susturulan Doktor Da Hastalığa Yakalandı

Dr. Li meslektaşlarına ilk uyarıyı 30 Aralık'ta yaparken, diğer yandan Çinli yetkililer 31 Aralık'ta salgın açıklaması yapıp Dünya Sağlık Örgütü'nü alarma geçirdi.

Çin'i saran ve onlarca ülkeye sıçrayan bir salgına neden olan yeni virüs, en erken 1 Aralık 2019'da zatürre benzeri belirtilerle hastanelere yapılan başvurular olarak kayıtlara geçti.

ABD basınına göre 8 Çinli doktor 'söylenti uydurmak, yaymak ve toplumsal düzeni bozmak gibi yasadışı eylemlerde bulunmakla' suçlanırken coronavirüs kontrol dışı şekilde yayıldı.

Yeni tür coronavirüsle (2019-nCoV) ilgili ilk uyarıyla insan hayatı kurtarmaya çalışan doktor Li Wenliang da 'susturulmasının' ardından coronavirüs kapanlar arasına katıldı.

Salgının merkezi olan Vuhan'da hastanede çalışan Dr. Li Wenliang, popüler Çin mesajlaşma uygulaması WeChat'teki tıp fakültesi mezunlar grubunda 30 Aralık'ta bir paylaşımda bulundu.

Bir et pazarından 7 hastanın SARS benzeri bir hastalık teşhisi konularak hastanede karantinaya alındığını bildiren Li, ilk mesajında yapılan testleri gördüğünü, hastalara şiddetli akut solunum yolu sendromu SARS teşhisi konulduğunu yazdı.

İkinci mesajında ise bunun SARS'ı da içeren bir virüs ailesi olan coronavirüsün yeni bir türü olduğunu belirten 34 yaşındaki Li, dostlarına "Kendinizi koruyun, sevdiklerinizi uyarın" telkininde bulundu.

Çin'de Kasım 2002 - Temmuz 2003 arası yüzlerce can alan SARS'la ilgili acı anılar hala tazeliğini korurken, Li'nin ilk mesajı, ekran görüntüleri alınarak kimliği kapatılmaksızın sosyal medyada paylaşıldı.

"Sanal alemde dolaşımda olduklarını görünce benim kontrolüm dışına çıktıklarını ve muhtemelen cezalandırılacağımı anladım" diyen Li, haklı çıktı.

CNN'e göre Li, kısa süre sonra Vuhan polisi tarafından söylenti yaymakla suçlanırken, salgının ilk günlerinde öldürücü virüsü ortaya çıkarmaya çalışan bir dizi doktor da Li'yle aynı kaderi paylaşıyor.

Bugün itibarıyla Çin anakarasında 425, Hong Kong ve Filipinler'de birer can alan yeni tür coronavirüsün bulaştığı yaklaşık 21 bin kişi arasında, ilk uyarıyı yapan Dr. Li Wenliang da bulunuyor.

CNN'in yoğun bakımda oksijen desteği alırken ulaştığını duyurduğu Li, mesajlarıyla sadece üniversiteden arkadaşlarını dikkatli olmaları için uyarmak istediğini, kendisinin de bir hastayı tedavi ederken virüse yakalandığının cumartesi günü teyit edildiğini ifade etti.

CNN'in haberinde, 'Çin'de öldürücü virüse dair halka ilk uyarının gecikmesi, bu yüzden salgının kontrolden çıkması ve hastalıkla ilgili bilgilerle haberlere sansür uygulanmasına giderek büyüyen tepkiler olduğunu' söylediği ifadesi yer alıyor.

Habere göre, Li'nin meslektaşlarına mesaj attığı 30 Aralık'ta, Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu da şehrin sağlık kurumlarına acil kodlu ihtar gönderdi.

Et pazarından bir dizi hastanın bilinmeyen bir tür zatürreye yakalandığını bildiren belgede, "Kişi ya da kurumların izin almadan kamuoyuna tedaviyle ilgili bilgi açıklaması yasaktır" denildiği öne sürüldü.

CNN, devlete bağlı Pekin Gençlik Gazetesi'ni kaynak göstererek, 31 Aralık'ın ilk saatlerinde Vuhan yerel sağlık yetkililerinin salgınla ilgili acil toplantı düzenlediğini, ardından Li'nin çalıştığı hastanede vakalardan nasıl haberdar olduğuna dair sorguya çekildiğini yazdı.

Çinli yetkililer, aynı gün ilerleyen saatlerde salgını açıklayıp Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) alarma geçirdi.

Buna karşın, Li, 3 Ocak'ta karakola çağrılıp 'söylenti yaymak ve toplumsal düzeni vahim şekilde bozmakla' suçlandı.

Doktorun 'kabahat' işlediğini kabul eden ve bir daha 'yasadışı eylemlerde' bulunmama sözü veren bir belge imzaladığını ifade eden CNN, bu belgenin fotoğrafını gördüğünü yazdı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal