Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan kritik açıklama geldi! Maske geri mi dönüyor?

Koronavirüs vakalarında son 2 hafta içerisinde 3 kattan fazla artış kaydedildiğini açıklayan Fahrettin Koca flaş açıklamalarda bulundu. İşte haberin detayları...

28.06.2022-15:29 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-15:29)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı ardından gazetecilerin sorularına şöyle cevap verdi: 

Gazetecilerin önümüzdeki aylarda maske geri mi dönecek? sorusuna yönelik, ‘’Hastalık artık grip gibi seyrediyor. Fakat ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlarda Covid-19 risk oluşturmaya yine devam edecektir. Risk grubunda olanların kişisel tedbirlere dikkat etmeleri önem arz ediyor. 'Grip öneminde' olan hastalık toplumsal anlamda endişe sebebi olmaktan çıktı. Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da, bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış yine sürmektedir. Kötü günler geride kaldı. Benzerlerini gelecekte aramak yanlıştır. Herkes müsterih olsun.’’ dedi. 


''Ne hastamız ne hekimimiz mağdur oluyor'' 

Malpraktis yasasının son derece önemli olduğunu belirten Koca, ‘’Tüm dünyada tıp, Malpraktis davaları sebebiyle sigorta şirketleri ve avukatlar arasında sıkışmış durumda. Bu nedenle, tüm dünyada, giderek, hekimler mesleğini yapamaz hale gelmekte. ABD dâhil, konuya duyarlı ülkelerin hiçbiri bu sorunu çözemediler. Oralarda sigorta şirketlerine prim ödenmesi üzerinden bir yöntem geliştirildi. Biz ise Türkiye olarak, dünyanın yapamadığını yaptık. Yeni çıkarılan Malpraktis yasası son derece önemli. Malpraktis davasından doğan tazminatı devlet üstleniyor. Ne hastamız ne hekim mağdur oluyor. Kasıt olmadığı müddetçe tazminatın hekime rücu edilmediği bir düzenlemeyle sorunu bitirdik. Bu sorun yüzünden, Türk hekimlerinin uygulamadaki başarılarının da tehlikeye girmeye başlayacağı bir dönem gelmekteydi. Eğer bu yasa çıkmamış olsaydı süreçte bizi bekleyen sonuç buydu. Hekim ve hasta açısından adil bir düzenleme yapıldı." şeklinde ifade etti. 


Vakalar bir hafta içerisinde yüzde 50 arttı 

Söz konusu haftalık koronavirüs tablosu Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinden açıklandı. Tablodaki mevcut duruma göre, 13-19 Haziran tarihleri arasında 10 bin 954 yeni vaka tespit edildi, 19 kişi hayatını kaybetti. İyileşenlerin sayısı da 7 bin 653 oldu. Haziran ayının ilk yarısında 7 bin 500 civarında seyreden haftalık vaka sayıları, bu hafta neredeyse yüzde 50 arttı. 


Koronavirüsün ilk tespit edildiği tarihten bu yana vaka sayısı 15 milyonu geçti 

Ayrıca Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 96 bin 696'ya yükselirken, 99 bin 15 kişi yaşamını yitirdi. Şu ana kadar uygulanan toplam aşı miktarı da 147 milyon 818 bin 598 doza ulaştı. 

Öte yandan 18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek olan 10 il Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Zonguldak olmuştur. 

Bunun yanı sıra en az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller de Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak sıralanmıştır.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal