Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan İstanbul müjdesi: ‘Zeytinburnu’nda 1000 yataklı hastane açılacak’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul halkına müjdeli haberi verdi. Bakan Koca, Zeytinburnu’nda 1000 yatak kapasiteli bir eğitim ve araştırma hastanesi olacağını söyledi.

29.03.2024-09:34 - (Son Güncelleme: 29.03.2024-17:01)

Zeytinburnu Millet Camisi'nde kıldığı öğle namazının ardından Millet Çayevi ve Millet Kıraathanesi'ni ziyaret ettikten sonra Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

‘Kimse kendisini devletten büyük görmesin’

Haber7’de yer alan habere göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir vatandaşın lösemi hastalarının yatak talebiyle ilgili sorusuna şu şekilde yanıt verdi: 

"Neden son üç aydır bu konuyla sürekli meşgul ediliyorsunuz? Neden her seferinde seçim öncesi bu şekilde gündem oluşturuluyor? Hiç kimsenin sizi istismar etmeye hakkı yok. Kimse kendisini devletten daha büyük görmemeli."

Koca, lösemi için yatak ve yoğun bakım taleplerinin mevzuata uygun olarak yanıtlandığını belirterek şunları ekledi: 

"LÖSEV'e 75 yatağı 200'e çıkarmayı ve sonrasında 400'e çıkarmayı söyledik. Çocuklarımızın kemik iliği yatağı ve yoğun bakım ihtiyaçları için 'Hazırız' dedik. Başkasına tanımadığımız ayrıcalığı verdik. Ancak bize çocuklar için yatak talebi gelmediği halde neden sürekli olarak gündeme getiriliyor ve birçok yerde haberler ve yazılar yazdırılıyor? Bunun istismar edilmesinin anlamı Nedir?"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan İstanbul müjdesi: ‘Zeytinburnu’nda 1000 yataklı hastane açılacak’

‘Sizi istismar etmesinler’

Koca, "Söz konusu hastanelerde diğer hasta grupları için yatak talebinde bulunulmasının doğru bir şey olup olmadığını" sorusunu yönelterek şunları söyledi:

"Ben zaten 120 yatak verdim, 200'e tamamladım. Şu an 200 yatak lösemi hastaları için kullanılmıyor. 28 kemik iliği yatağı var, 52 yoğun bakım var, gerisi servis yatağı. Bizden servis yatağı isteniyor kadın doğum ve diğer hizmetler için. Bizden kemik iliği yatağı ve lösemi hastaları için yoğun bakım yatağı istenmiyor, böyle bir talep de yok. Sizi de lütfen istismar etmesinler. Eğer lösemi hastalarımız için yeni bir yatak talebi olursa bununla ilgili branşlardan da talepte kadın doğum ve benzeri bizden istemesinler. Medyaya söylenen 'Lösemi hastaları için yatak verilmiyor, lösemide başarımız şu kadar niye verilmiyor?' Ben de diyorum ki lösemi hastaları için niye kemik iliği yatağı, yoğun bakım yatağı istemiyorsunuz? Kadın doğum ve benzeri normal hastalar için yatak istiyorsunuz. Eğer normal hastalar için istiyorsan mevzuata tabiisin. Öbüründe de yine mevzuat. Burada da yine 5 yıldan bu yana ayrıcalık tanıyoruz. Seçim öncesi 2-3 ay lösemi hastalarını gündemde tutmanın maksatlı bir yaklaşım olduğundan endişe ediyorum."

‘Malpraktis yasası sorunu Türkiye’de kökünden çözüldü’

Başhekim Prof. Dr. Altın ile yapılan görüşmenin ardından, Sağlık Bakanı Koca, basın mensuplarına beyaz reform kapsamında yapılan hatalı tıbbi uygulama (malpraktis) yasasını değerlendirdi. Koca, Türkiye'de benzeri olmayan bir şekilde bu konunun kökten çözüldüğünü belirtti. Sağlık çalışanlarına veya hekimlere, kasıt olmadıkça rücu edilmeyeceğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan İstanbul müjdesi: ‘Zeytinburnu’nda 1000 yataklı hastane açılacak’

Bakan Koca şöyle devam etti:

"1,5 yıldan fazla zaman geçti. Devam eden davalar dahil olmak üzere bugüne kadar hiçbir hekim arkadaşımıza rücu söz konusu olmadı. Kasıt olmadıkça rücu söz konusu olmayacak. Zaten kasıt varlığı mahkeme kararıyla sabitse o durumda cezaevinde olan bir kişiden bahsetmiş oluyoruz. Dolayısıyla bu anlamda özellikle beyaz reformun en büyük kazanımlarından bir tanesi malpraktis yasası oldu."

Dünyada hekimliğin sigorta şirketiyle avukatlar arasında sıkıştığını belirten Koca, Türkiye'nin uygulamada dünyada örneği bulunmadığını, hekimlerin uygulamadaki başarısını çok iyi bildiklerini ve malpraktis yasasının bu anlamda son derece önemli olduğunu kaydetti.

Kamuoyunda yer alan ve malpraktis yasasından dolayı bir hekimin 39 milyon lira ceza aldığı iddialarını da değerlendiren Koca, "Bilirkişi raporuyla tespit edilen özel sektörde çalışan biriyle ilgili olan bir davadan bahsediyoruz. Kamuda çalışan hiç kimsenin bu anlamda kasıt olmadıkça rücu durumu söz konusu olmayacak. Özel sektör ayrı, kamuyla ilgili güvence sağlanmış durumda. Bu anlamda hiçbir hekim arkadaşımız endişe etmesin." 

Zeytinburnu’nda 1000 yatak kapasiteli hastane

Koca, ilçede ciddi bir sağlık kuruluşuna olan ihtiyaca dikkat çekerek, "Arsasını planladığımız, imar durumunu Sayın Başkanımız Ömer Arısoy'un bitirdiği ve projesini tamamladığımız 700 yataklı hastaneyi yakında yapım ihalesine çıkıyoruz." açıklamasında bulundu. Zeytinburnu'nun, mevcut 300 yataklı hastane ile birlikte toplamda 1000 yataklı bir eğitim araştırma hastanesine kavuşacağını belirten Koca, bununla ilgili planlamalarını 2026 yılının sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. 

"Burada göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisinin önemli olduğunu biliyoruz." diyen Koca, ayrıca göğüs hastalıkları ve cerrahisi alanında uzmanlaşmış bir hastanenin, onkoloji, kardiyovasküler cerrahi (KVC) dahil olmak üzere tüm birimleriyle donanımlı bir şekilde hizmet vereceğini vurguladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal