‘Sağlığa zararlı’ iddialarına Beypazarı maden suyu yetkililerden ilk açıklama geldi

Beypazarı maden suyu hakkında, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından yapılan 'sağlığa zararlıdır' iddiaları gündem oldu. Sosyal medyada çıkan haberler sonrası Beypazarı yetkilileri Haber365’e özel açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

16.04.2024-09:43 - (Son Güncelleme: 16.04.2024-14:39) ‘Sağlığa zararlı’ iddialarına Beypazarı maden suyu yetkililerden ilk açıklama geldi

MİHRAB KURT/ÖZEL HABER

İsviçre Federal Gıda Güvenliği dün akşam X üzerinden yaptığı açıklamada, Türk markası Beypazarı maden suyunun içerisinde yüksek miktarda bor tespit edildiği, bu nedenle Beypazarı sodanın tüketilmesinin yasaklandığı belirtildi. Yapılan açıklamada, "Kamuoyuna uyarı: Bor elementi doğal olarak yer altı suyunda ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da bulunur. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediği düşünülmektedir. Bu nedenle uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez." ifadeleri kullanıldı.

Beypazarı Maden Suyu sağlığa zararlı mı?

Beypazarı Maden Suyu sağlığa zararlı mı?

Türkiye’nin önde gelen doğal maden suyu markalarından biri olan Beypazarı hakkında, X’de çıkan haberler sonrası, Beypazarı maden suyu markası yetkililerinden ilk açıklama geldi. Haber365 ekibine konuşan yetkililer, Beypazarı maden suyu markasının Sağlık Bakanlığı’na bağlı olduğu, ülkemizde üretim kriterlerinde bor değerlendirme limiti olmadığı, yapılan testlerde Beypazarı maden suyu içerisinde bulunan bor miktarının sağlığa zarar olmadığını ifade etti. 

“Beypazarı Sağlık Bakanlığına bağlı bir marka”

İsviçre’nin ürün test ve değerlendirme kriterlerinin birçok ülkeye göre farklı olduğunun altını çizen yetkililer, "İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz." açıklamasında bulundu.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal