Safra kesesi taşı neden oluşur? Safra kesesi ameliyatı kimlere yapılır? Safra kesesi alınmasının zararları

Safra kesesi, safra üretimi yapan ve bu bu safrayı karaciğer ile bağırsaklara ileten sindirime yardımcı olan önemli bir organımızdır. Safra kesesinde bazen taşlar meydana gelir ve bu durum bazı kişilerde tıbbi müdahaleye yol açar. Peki safra kesesi taşı nedir ve neden oluşur? Safra kesesi ameliyatı kimlere yapılır? Safra kesesinin alınmasının kişiye zararları nelerdir? gibi soruların da cevaplar halk tarafından çoğu zaman merak edilmektedir. Böylesine önemli bir konuda merak edilen tüm bu soruların cevaplarını ve ayrıntılarını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.

26.04.2022-00:04 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-00:04) Safra kesesi taşı neden oluşur? Safra kesesi ameliyatı kimlere yapılır? Safra kesesi alınmasının zararları

Safra kesesi, sindirimimize yardımcı olan bir organımızdır. Safra üretimini yapan ve organlara iletilmesini sağlayan bu kese, bazı hastalıkların da sebebi olabiliyor. Özellikle de 40 yaş üstünde olan yetişkinlerde çoğunlukla safra kesesi hastalıkları meydana gelmektedir. Safra kesesi, safra üretimi yapan ve bu bu safrayı karaciğer ile bağırsaklara ileten sindirime yardımcı olan önemli bir organımızdır. Safra kesesinde bazen taşlar meydana gelir ve bu durum bazı kişilerde tıbbi müdahaleye yol açar. Peki safra kesesi taşı nedir ve neden oluşur? Safra kesesi ameliyatı kimlere yapılır? Safra kesesinin alınmasının kişiye zararları nelerdir? gibi soruların da cevaplar halk tarafından çoğu zaman merak edilmektedir. İşte safra kesesi ve ameliyatına dair merak edilenler..

Safra kesesi hastalıkları neden kaynaklanmaktadır?

Safra kesesi hastalıklarının en belirgin olan sebebi safra kesesi hastalıkları kesenin safrayı yoğunlaştırma ile salgılama fonksiyonlarının bozulması sebebi ile meydana gelmektedir. Söz konusu olan bu fonksiyonların bozulması ile safra çamuru ve taşlar gelişir. Safra çamuru ile taş oluşumu ise tehlikenin başladığının bir göstergesidir.

Bu aşamadan sonra ise safra kesesi kişinin hayatı için bir tehlike arz etmektedir. Bu sebeple de safranın kişinin vücuduna herhangi bir zarar vermemesi için alınması yöntemine başvurulur. Safra kesesi, bir ameliyat ile alınıp hastanın da bu tehlike durumundan kurtarılması sağlanır.

Safra kesesi taşı neden oluşur

Safra kesesi taşı neden oluşur?

Kişinin vücudunda safra kesesi taşı oluşma oranı yüzde 10 'dur. 40 yaşını geçtikten sonra veya çok fazla sayıda doğum yapan kilolu olan kadınlarda görülme sıklık oranı çok daha fazladır. Karaciğer tarafından üretilen safranın belli bir kısmı safra kesesinde birikiyor. Safrayı oluşturan kolestrol, lesitin, bilirubin ile kalsiyum gibi maddelerin arasındaki denge durumu bozulduğunda safra taşı meydana gelmektedir.

Safra kesesi taşları genel olarak sarı ile kahverengi renkte ve kolay ezilebilen türlerden oluşmaktadır. Fakat; genel olarak bir tarafları siyah ya da sert bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sert kısım ise kişiye rahatsızlık veren yerdir. Özellikle de kanal ağzında biriken ve tıkanıklığa yol açan safra taşları pek çok komplikasyon oluşmasına sebep oluyor. Bu yüzden de herhangi bir tehlikeye sebebiyet vermemesi için taşların değil direkt olarak safra kesesinin tamamının alınması şarttır.

Safra kesesi ameliyatı nedir, hangi durumlarda yapılır?

Safra kesesi ameliyatı, safra kesesinin cerrahi yöntemlere başvurularak çıkarılmasıdır. Ameliyat açık ya da kapalı şekilde yapılabilir. Fakat, standart yöntem olarak kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Çünkü kapalı olarak yapılan ameliyatlar hastalar açısından çok daha konforlu olmaktadır. Ameliyat işlemi bittikten sonra da hastalarda hem ağrı hem de sızı çok daha az seviyelerde olmakta ve bununla birlikte hastanın iyileşme süreci de daha hızlı olmaktadır.

Safra kesesi ameliyatlarında taşların değil tamamen safra kesesinin alınmasının sebebi ise taşların safra kesesinin bozulmasına da yol açmasıdır. Kesinin bozulması ile birlikte ek olarak bazı sorunlarda oluşabilmektedir. Taşların safra kesesinden çıkartılması yalnızca oluşan sorunun çözülmesini sağlamayacağından dolayı safra kesesi tamamen alınmaktadır.

safra kesesi oluşumu

Kimlere safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır?

Safra kesesi ameliyatı yapılacak kişiler şu şekilde sıralanmaktadır:

- Hazımsızlık problemi yaşayan kişiler

- Şişkinlik problemi yaşayan kişiler

- Yağlı yemeklere tahammülü olmayan kişiler

- Yemek yedikten sonra mide bulantısı problemi yaşayan kişiler

- Karnının sağ üst kısmında ağrı problemi yaşayan kişiler

- Safra kesesi ultrasonografisinde taş, çamur ile iltihap sorunu belirlenmiş olan kişiler

- Kısa bir süre içinde hızlı şekilde safra taşı gelişmiş olan kişiler

- İlaç tedavisine hiçbir şekilde yanıt vermeyen kişiler

- İlaç serum tedavisinde sürekli olarak atak yaşayan kişiler

- İltihap gelişen hastalar

- Safra yolu tıkanıklığına bağlı olarak sarılık geçiren kişiler

- Tıkanıklığı endoskopik yol ile açılmış olan kişiler

- Taş ile çamur olmadığı halde safra kesesinde şişme meydana gelen kişiler

- Safra kesesi duvarında kalınlaşma meydana gelen kişiler

- Safra kesesinde polip olan kişiler

- Safra kesesinde 10 milimetreden büyük polipi olan kişiler

Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

 Safra kesesi ameliyatı kapalı biçimde yapılır. Bu ameliyat esnasında karın duvarına minik bir kesi atılır ve açılan alandan da çubuk şeklinde bir alet ile içeriye giriş yapılır.

Ameliyat esnasında hasta genel anestezi yöntemi ile tamamen uyutulur. Göbekten sokulan küçük bir boru yardımı ile karın boşluğuna 4 litre gaz verilip karnın şişirilmesi sağlanmaktadır. Daha sonrasında ise kamera yardımı ile karın içindeki görüntü ekrana yansıtılıp ameliyata başlanır.

Ameliyat esnasında safra kesesine ait olan damar ile kanal bulunur ve zımpara yardımı ile de koparılır. Böylelikle de vücutta serbest hale gelen kese, açılan kesiden dışarı çıkarılır. Ameliyat süresi ise genellikle 15 dakika ile 45 dakika arasında sürmektedir. Bu süre kesenin sıkıntısının ne derecede olduğuna da bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

safra kesesinin alınmasının zararları

Safra kesesinin alınmasının ne gibi zararları vardır?

Safra kesesinin alınması gerekli olan kişilerin en fazla merak ettikleri konular arasında bu ameliyatın kişiye herhangi bir zararının olup olmayacağıdır. Safra kesesinin alınmasının ne gibi zararları vardır sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

- Safra kesesi alındıktan sonra hastalarda kilo alımı meydana gelir

- Hastanın kanı ile karaciğerinde trigliserid düzeyinde artış meydana gelebilir

- Kişide kötü huylu kolestrol üretimi artış gösterebilir

- Kişinin vücudundaki dokular safra asidine daha fazla miktarda maruz kalabilir

- Kişinin vücudunun enerji dengesinde bozulmalar meydana gelebilir

- Kişinin vücudunun insülin duyarlılık seviyesinde artış meydana gelebilir

- Safra direkt olarak bağırsağa aktığından dolayı kişide ishal problemi yaşanabilir

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal