14.06.2021-14:33 (Son Güncelleme:14.06.2021-14:33)


1

SAFRA KESESİ TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

SAFRA KESESİ TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Safra kesesi taşı kendini hemen belli etmeyen bir hastalıktır. Bu nedenle safra kesesi taşına sinsi bir hastalık demek yanlış olmaz. Safra kesesi taşının neden olduğu ağrılar genellikle karnın sağ üst köşesinde (kaburgaların alt bölgesinde) veya karnın hemen üstünde orta bölgede yoğunlaşır.



2

Karında meydana gelen ağrı şiddetlenmeye başladıkça, karnın geneline yayılabilir. Bu ağrılar süreli ağrılardır. Orta yaşın üzerindeki kadınlarda erkeklere oranlara daha fazla görülmektedir. Safra kesesinin en yaygın durumu ise yağ sindiriminde sorunlara yol açmasıdır. Bu nedenle özellikle yağlı bir yemek sonrası yaşanan aşırı şişkinlik ve karın bölgesinden başlayarak omuza vuran ağrılar safra kesesi taşı belirtisi olabilir.



3

SAFRA TAŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

SAFRA TAŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Safra taşlarının günümüzde kabul edilen tek tedavi şekli, safra kesesinin taşlarla birlikte temizlenip alınmasıdır. Bazı ameliyatın riskli olduğu hastalarda, alternatif yöntemler aranır. Yüksek risk grubunda olan hastalarda eğer ameliyat zorunluysa sadece safra taşı temizlenir ve ameliyat sonlandırılır. Safra kesesi taşı durumunda en yaygın uygulanan tedavi yönleri aşağıdaki gibidir;



4

Safra kesesi taşı sıklıkla tekrarladığı için doktorunuz safra kesesini çıkarmak için ameliyat yöntemini deneyebilir. Safra keseniz alındıktan sonra safra, safra kesenizde depolanmaktan ziyade doğrudan karaciğerinizden ince bağırsağınıza akar.



5

SAFRA KESESİ TAŞINI TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR

SAFRA KESESİ TAŞINI TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR

Safra kesesi taşı tedavisinde bazı ilcalardan destek alınır. Bu ilaçlar genel olarak ağız yoluyla alınır ve safra kesesinin ermesine etki eder. Bu oldukça uzun bir tedavi sürecidir ve tedavi durdurulduğu anda taşlar tekrar görülebilir. Bazen ilaçlar işe yaramaz ve safra taşları için yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu tarz ilaçlar ameliyat olması sakıncalı olanlar için kullanılır.



6

SAFRA KESESİ TAŞI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

SAFRA KESESİ TAŞI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

En etkili yöntem ameliyattır. Bu ameliyatla safra kesesi taşı düşürülür. Bu konuda özellikle laparoskopik ameliyat yöntemi daha önemlidir. Yani kapalı ameliyat uygulanır ve operasyon 1 saat içerisinde gerçekleşir. Operasyonda karın bölgesine üç delik açılır ve o deliklerden taşlar çıkarılır. Daha sonra hızlıca toparlanılır ve günlük yaşama dönülebilir. Tabii ameliyat sonrası mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenme ritüeli kazanmak büyük öneme sahip. O yüzden kişi bu dönemde beslenmesine gerektiğini çok dikkat etmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR