Safra Kesesi Çamuru Nedir? Safra Kesesi Çamuru Neden Oluşur?

Günümüzde sıklıkla karşılaşılan safra kesesi taşının bir önceki aşaması olan safra kesesi çamuru hakkında bilgileri derledik.

11.09.2019-10:55 - (Son Güncelleme: 11.09.2019-10:52)

Doç.Dr. Fahri Yetişir, safra kesesi çamurunun ne olduğu ve neden oluştuğunu ayrıca safra kesesi taşına nasıl dönüştüğünü anlattı.

SAFRA KESESİ TAŞI NASIL OLUŞUR?

Karaciğer tarafından üretilen safranın bir bölümünün özellikle açlık anında safra kesesinde depolandığını açıklayan Doç.Dr. Yetişir, "Safrayı meydana getiren ana bileşenler kolesterol, lesitin, bilirubin, kalsiyumdur. Safrayı meydana getiren bu maddeler arasında normal şartlarda bir denge vardır. Bu dengenin bozulması halinde safra taşları ve çamuru meydana gelmektedir. Uzun süren açlık aşamalarında safra çamuru meydana gelmesini artırır. Safra kesesinin kasılıp gevşeme işlevinin ve duvar iç yüzünden salgı işlevinin bozulması taşa zemin hazırlar. Zamanla daha sert bir çekirdek meydana gelir ve safra taşı şekline gelir. Safra taşları için genetiksel bir yatkınlık söz konusu olabilir. Fazla kilolularda, kırklı yaşlarda, kadınlarda ve oldukça doğum yapmışlarda safra taşları daha çok görülür. Safra taşlarının insana rahatsızlık vermesi ve şikayetlere neden olması için kanal ağzında tıkanma yapması veya iç duvarda harabiyet yapacak büyüklüğe varması gerekir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.




DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal