Sadri Alışık Kimdir?

Yeşilçam'ın efsanevi isimlerinden biri olan Sadri Alışık'ın hayatına dair detaylar, internette sık sık araştırılan konulardan biri. Peki Sadri Alışık kimdir? Sadri Alışık neden öldü?

17.03.2020-13:28 - (Son Güncelleme: 06.04.2021-16:18) Sadri Alışık Kimdir?

Turist Ömer, Ofsayt Osman, Ali Baba ve daha nicesi ile yüzümüzü güldüren, Müjgan’a okuduğu şiirlerde gözlerimizi dolduran Yeşilçam'ın efsane ismi Sadri Alışık Türk sinemasının bir dönemine damga vurmuştur. Yaşama sevinciyle dolu, dürüstlüğü ve doğruluğu ile ön plana çıkan Sadri Alışık hakkında merak edilenler ve az bilinenler...

SADRİ ALIŞIK KİMDİR?

Sadri Alışık, 5 Nisan 1925 yılında İstanbul'un Beykoz ilçesinde doğdu. Çocukluğundan beri tiyatro ve sinemaya karşı büyük bir ilgisi olan Alışık, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Eğitimine Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde devam etti.

Okul yıllarında birçok tiyatro oyununda yer aldı. 1945 yılında Faruk Kenç'in yönettiği Günahsızlar filmiyle sinemaya ilk girişini yaptı. Özellikle oynadığı Turist Ömer, Ofsayt Osman gibi tiplemelerle hafızlara kazındı.

Sadri Alışık genellikle değişen toplumsal değerler içinde güzelliklere tutunan, umut dolu, yaşama sevincini hiç kaybetmeyen, dürüstlüğü ve doğruluğu özleyen karakterleri canlandırdı.

SADRİ ALIŞIK FİLMLERİ NELERDİR?

Sinemada, 1961-62’deki, Nejat Saydam’in yönettiği başrollerinde Ayhan Işık ve Belgin Doruk ile birlikte yer aldığı Küçük Hanımefendi serisi, 1964’ten başlayarak canlandırdığı Turist Ömer ve Ofsayt Osman tipleriyle ile dikkat çekti ve seyircinin beğenisini topladı. Yaşamı boyunca 200’ü aşkın filmde rol aldı.

Afacan Küçük Serseri’deki rolüyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Yengeç Sepeti filmindeki rolüyle de Mehmet Aslantuğ’yla beraber 1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Sadri Alışık, sinema kariyerinin yanında; bir dönem 45’lik plaklar doldurmuş ve gazinolarda çalışmış, ağırlıklı olarak İstanbul için yazdığı şiirlerinin toplandığı bir şiir kitabı yayımlamış ve yağlı boya ve kara kalem tablolara da imza atmıştır.

İlk evliliğini sinema oyuncusu olan Neriman Esen'le yapan Sadri Alışık, daha sonra Çolpan İlhan'la evlendi. Bu birliktelikten tek çocuğu Kerem Alışık dünyaya geldi. Karaciğer, böbrek ve solunum yetmezliği ile kemik iliği hastalığı nedeniyle tedavi gören Sadri Alışık, 18 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Sanatçının anısına, eşi Çolpan İlhan tarafından kurulan Sadri Alışık Kültür Merkezi’nce her yıl Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri verilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal