Sadece ülkemizde çıkarılan bu değerli taşın fiyatı 100 bin dolara kadar çıkıyor!

Özellikle son senelerde mücevher alanının en büyük gözdelerinden biri olan Diaspor Kristali, dünyada yalnızca Türkiye’de çıkarılan taşlar arasında bulunuyor. Diaspor Kristali elmastan bile 10 bin kat daha zor bulunan bir taş olarak biliniyor.

28.04.2022-15:20 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-15:15)

Ülkemizde yaklaşık 50 milyar dolarlık süs taşı rezervi çıkarılacağını zamanı beklemeye koyulmuş durumda. Öyle ki bu değerli taşlardan 3 tanesi, yalnızca Türkiye topraklarında yer alıyor. Diaspor kristali de, dünyada yalnızca ülkemizde çıkarılan değerli taşlardan biri.

Diaspor taşı sahip olduğu 9 farklı renk seçeneğiyle büyük beğeni topluyor. Son senelerde mücevher sektörüne bakıldığında en çok tercih edilen ve sevilen pırlantaya alternatif olan söz konusu kristal tüm dünyada yalnızca Muğla’ya bağlı Milas’ta çıkarılıyor.

Gram gram çıkarılan kristalin sadece yüzde 2'si işlenebiliyor

Bu kristalin sahip olduğu özellikler bununla da sınırlı değil. Tonlarca değil gram gram çıkarılıyor. Dünya üzerinde fazlasıyla değerli olarak görülen bu maden için her işçi, çamurun arasında diaspor kristalini arıyor ve ona ulaşmak için çaba sarf ediyor.

Söz konusu madenden sene başına yaklaşık 750 kg diaspor kristali çıkarılıyor. Bununla beraber çıkarılan kristalin yalnızca yüzde 2’si işlenebilme özelliğine sahip. 

Sadece ülkemizde çıkarılan bu değerli taşın fiyatı 100 bin dolara kadar çıkıyor!

Sadece Türkiye'de çıkarılan Diaspor Kristali dünyaya açılıyor

Dünya üzerinde bilinen 300 değerli taş arasında yer alan diaspor kristali, son senelerde mücevher ve takı sektörünün önemli bir faktörü olmaya başladı.

Elmastan 10 bin kat daha nadir, bir tek ocaktan çıkıyor

Madenin sahibi Murat Akgün, "Elmas kadar değerli değil ama amacımız bu. Elmastan 10 bin kat daha nadir bir tek ocaktan çıkıyor. Elmas 5 kıtadan çıkıyor. Türkiye'de ve dünyada istediğimiz değerde değil. Bizim de amacımız bunu dünyaya tanıtmak her gelen turiste bir tane aldırmak ayrıca Türk insanının da bunu tanıması ve takması." dedi.

Bu değerli taşın fiyatı ise elbette dudak uçuklatıyor. Öyle ki söz konusu kristalin süslenmesi, fiyatı ve diğer etmenlerine bağlı olarak 100 bin dolara kadar çıkıyor. Diaspor kristalinin en çok ihraç ülke olarak ise Hindistan ön plana çıkıyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal