Rusya'ya uygulanan yaptırımlar başta hazır giyim sektörünü etkiledi. Osmanbey ve Laleli'de durum ne?

Rusya’nın Ukrayna’ya girmesiyle başta Swift olmak üzere Rusya ekonomisine uygulanan yaptırımlar, Ruble’nin değer kaybetmesiyle birlikte ülkedeki satın alma yönelimini de etkiledi. Bu azalış ülkemizin hazır giyim ihracatını da olumsuz yönde etkiledi.

01.03.2022-10:40 - (Son Güncelleme: 01.03.2022-11:00) Rusya'ya uygulanan yaptırımlar başta hazır giyim sektörünü etkiledi. Osmanbey ve Laleli'de durum ne?

Başta ABD olmak üzere Batı’lı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ilk olarak hazır giyim sektörünü vurdu. Ukrayna’da faaliyet gösteren 24 markanın 267 mağazası 180 satış noktası tamamen kepenk kapatırken, Rusya’da faaliyet gösteren 32 markanın 655 mağazası ve 3 bine yakın satış noktası da belirsizliğin etkisiyle beklemeye geçti.

Ülkede oluşan gergin ve negatif ortamın öncelikle hazır giyim sektörünü vurduğunu belirten uzmanlar, yaşanan olayla nedeniyle sadece Ukrayna’da iptal ve ertelemelerden dolayı yaşanan zararın 200 milyon doları bulduğunu kaydetti. Rusya’da ise giyim alışverişi ve ihracat sektörü durma noktasında.

Osmanbey ve Laleli durgun

Bilindiği üzere ülkemizden her iki bölgeye de önemli düzeyde ihracat gerçekleştirilmektedir. Buna bağlı olarak da Osmanbey ve Laleli bölgeleri yapılan yolcu beraberi satışların yaklaşık yüzde 50’sini karşılıyor. TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat yaşanan krizin yansımasıyla ilgili, “Yakın tarihte her iki ülkede de önemli iş bağlantılarının yapıldığı iki adet fuar vardı. Ukrayna’ya sevkiyat durduğu gibi Rusya’da ise tedirgin bir bekleyiş hakim. İki ülkede daha çok yolcu beraberinde ticaret yapıldığı için çok fazla swift işlemine tabi olmuyor, ama bizim resmi ticarette de ödeme sisteminde çok sıkıntı olmayacaktır. Kuyumculardan alınıyor, yolcu beraberindeki nakitler ile ya da başka türlü mahsuplaşılıyor” ifadelerini kullandı. 

Bununla beraber LASİAD (Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da, “Laleli’de 3 milyar dolara yakın ticaret söz konusu. Bunun yarısına yakını iki ülkeyle gerçekleştiriliyor. Şu an iki ülkeye de ticaret durdu. Açık hesap meselesi de var. İki ülke ile açık hesap ile çalışanlar da var yıllardır. Sipariş iptalleri var. İptal ve ertelemelerin 200 milyon doları bile aştığını tahmin ediyoruz. Bu üretimi de etkiledi, atölyeler durmuş vaziyette. Sınır olduğu için Polonya’dan bile sipariş iptalleri var. Bu durumdan sanki en çok etkilenecek ülke biz olacağız. İki ülkenin bölgedeki ticaretteki payı yüzde 50. Laleli’de pazarın yarısı tehlikede” diye konuştu.

Marka yetkilileri bugün toplanıyor

Rusya, 655 mağaza ile Türk markalarının en fazla mağaza bulundurduğu ülke konumunda. Ukrayna’da ise 24 markanın 267 mağazası bulunuyor. İki ülkede bulunan 922 mağazayı işleten markaların çatı kuruluşu olan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), bugün bölgede bulunan mağazaların akıbeti ile ilgili bir toplantı yapacaklarını açıkladı. BMD Başkanı Sinan Öncel, “Ukrayna’nın ardından şimdi Rusya ile ilgili sıkıntılar artmış durumda. Ülkeye para ve mal transferleri durdu. Bugün bölgede mağazası bulunan markalar ile bir toplantı gerçekleştirerek durum değerlendirmesi yapıp, yol haritası belirleyeceğiz.” açıklamasında bulundu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal